TYT ve AYT için hangi testleri, hangi sırayla ve ne kadar süre ile çözeceğim?
Sınavlarda zaman yönetimi nasıl yapılır? Sıralama sınavları, giriş sınavları gibi zamanı belirli ve sınırlı sınavlarda öğrencilerden en sık duyduğumuz cümleler: “Zaman nasıl geçmiş farkında olamadım.”, “Aslında biraz daha sürem olsaydı yapabileceğim sorular vardı.”, “Sınavda bir türlü süreyi yetiştiremiyorum.”, “Süre yetişmeyecek diye hızlı çözdüm; çok iyi bildiğim soruyu yanlış yaptım.”
SINAVLARDA ZAMAN YÖNETİMİ NASIL YAPILIR?
Giriş sınavlarında sınav başvuru kılavuzu yayınlandığında sınavın soru sayısı, testlerin yüzdelik değeri, puan türüne kaynaklık eden testler ve sınav için belirlenmiş süre sayısı açıkça belirtilir. Böyle bir durumda sınava hazırlanan adayın sadece sorumlu olduğu ders bilgilerine hakim olması yeterli değildir. Çözülmesi beklenen soruları süresi içinde cevaplaması da önemlidir. Adaylar zayıf ve kuvvetli olduğu alanları, almak istedikleri puan türüne göre öncelikle çözmesi gereken test gruplarını, sınav kitapçığında testleri çözme sırasını ve her birgruba ne kadar süre ayıracağını önceden belirlemiş olmalıdır.
SINAV İÇİN STRATEJİ BELİRLEMEK
Sınav başlamadan önce stratejisine göre her test grubu için kendince belirlediği süre içinde çözüm yapması, belirlediği süreyi aşınca bir test grubuna takılıp kalmadan diğer testlere de geçebilmeyi alışkanlık haline getirmelidir.
DENEME SINAVLARINDA SÜRE TUTUN
Gerçek sınavlarda belirlenen stratejiye göre test çözebilmesi için öğrencinin evde test çözerken ve deneme sınavları uygulanırken amaca uygun egzersiz yapması gerekir.
Evde soru çözerken; testleri gelişigüzel ve kontrolsüz bir zaman dilimiyle değil, zaman karşı belirli bir süre içinde çözme davranışı geliştirilmelidir. Yeni öğrenilen bir konu sonrası soru çözme hızı tahmin edileceği gibi daha yavaştır. Bu aşamada hızdan çok doğru çözmek önemlidir. Ancak yeterli soru çözümü sonrası süre tutarak hızlanmak ve hızlı düşünüp seri soru çözme davranışı geliştirebilmelidir.
SÜRE TUTARAK SORULARI ÇÖZMELİSİNİZ
Örneğin: 40 soruluk bir matematik testini süre tutarak çözmelisiniz. Çözerken yapamadığınız soruya takılmadan diğer soruya geçmelisiniz. Test bitimi süreyi kontrol ettiğinizde ne kadar yavaş ya da yeterli bir hıza sahip olduğunuzu bilmelisiniz. 40 soruluk bir testi ortalama 45-55dk. da çözüyorsanız hızınız yeterlidir. Ancak 60-80 dk. gibi bir sürede çözüyorsanız sıkıntı var demektir. Öte yandan eğer sorumlu olduğunuz testlerden bir ya da ikisini çözmemekararlılığınız varsa çözeceğiniz testlere daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
Deneme sınavlarında ise; belirlenen stratejiye uygun davranma konusunda daha kararlı ve istikrarlı olmak gereklidir. Süre kullanımında ortaya çıkan sorunlar da bir sonraki denemesınavına kadar telafi edilmeye çalışılmalıdır.
2018 TYT İÇİN STRATEJİ NEDİR?
Türkçe 40, Matematik 40, Sosyal Bilimler 20, Fen Bilimleri 20 soru toplam 120 soru; belirlenen süre 135 dk. olunca tüm testi çözmeyi planlayan bir aday ortalama 1 dakika 12 saniye gibi bir sürede soruları çözmeyi planlamalıdır. Ancak bazen öğrencilerin bazı testlerde hızı daha yüksek olabilir. Örneğin sosyal testinde başarısı ve hızı yüksek olan bir aday 20 soruyu 15 dk. da yapıyor, Fen testinde 20 soruyu 17 dk. da yapabiliyorsa bu iki testten arttırdığı toplam 8 dk. süreyi daha zayıf olduğu örneğin matematik testine ek süre gibi ekleyebilir.
Başka bir açıdan bakacak olursak örneğin bir TM öğrencisi fen sorusu hiç yapmayacaksa 20 soruya ait süreyi zayıf olduğu başka bir test süresine ekleyebilir. Örneğin matematik testine 40 dk değil de 60 dk ayırabilir. Ya da matematikte her konuya hakim değilse turlama tekniği ile yapabileceği soruları bulup çözer arttırdığı fazla zamanı daha iyi sonuç alabileceği Türkçe veya sosyal testinde kullanabilir.
TESTLERDEKİ HER BİR SORUNUN PUAN DEĞERİ AYNI
TYT puan türünün hesaplanmasında testlerin soru sayısına göre ağırlıklarının % lik değerinin aynı olduğunu düşünürsek puan getirilerinin de çok faklı olmayacağını öngörebilirsiniz. Bu nedenle bir sayısal öğrencinin yaptığı sosyal netinin fen, matematik neti kadar değerli olduğunu göz önünde tutarak çözmeyi planlandığınız testleri de belirleyebilirsiniz. Matematik veya geometride istediği başarıyı gösteremeyen öğrenci sosyal konularını çalışıp net sayısını arttırabilir. Orta ölçekli bir sayısal öğrenci daha düzenli olarak felsefe, tarih ya da coğrafya-din çalışmayı günlük çalışma programına koymalıdır. TM öğrencileri ise matematik dersine gösterdikleri özeni sosyal derslerine de göstermelidir. SÖZ öğrencileri ise hakim oldukları Türkçe ve sosyal testinin yanına az da olsa matematik çalışması planlamalıdır. Matematik testindeki 0,5 net yapma kuralını unutmamalıdır.
TYT’ de süre baskısı fazla olduğu için kriz yönetimini güçlü olduğunuz derslerin sorularını öncelikli çözerek toplamda elde edeceğiniz net sayısını arttırarak sağlıklı bir şekilde sağlayabilirsiniz.
2018 AYT İÇİN STRATEJİ
Sınavın ikinci oturumu AYT için toplamda 4 farklı alan testi için 40 sorudan toplamda 160 soru ve tüm sorular için 180 dk. belirlenmiştir. Tüm testi çözmek isteyen adaylar için soru başına 1 dakika 12 sn. ayırması gerekir. Ancak sınav sistemi puan türlerini belirleyen testleri sınırladığı için strateji şöyle olabilir:
Örneğin SAY puan türü için çözülmesi beklenen testler Matematik 40 soru ve Fen Bilimleri testi 40 soru toplam 80 sorudur. Verilen süre 180 dk. olunca soru başına 2 dakika 25 saniye gibi bir süre düşmektedir. Yine daha güçlü olduğunuz testten arttırdığınız süreyi diğer teste ek süre gibi kullanabilirsiniz. Aynı stratejiyi sadece EA, SÖZ puan türleri hesaplatılmak isteniyorsa uygulanabilir. İki farklı puan türünde puan hesaplatmak isteniyorsa örneğin SAY, TM puanı isteniyorsa 120 soruyu 180 dk. içinde çözmesi beklenir. Güçlü ve zayıf derslere göre bu testler içinde zaman yönetimi benzer bir şekilde yapılabilir.
BAŞARI İÇİN DOĞRU STRATEJİ BELİRLEYİN
Öğrencinin güçlü ve zayıf yönlerini bilmesi, TYT ve AYT için hangi testleri çözeceğini, hangi sırayla çözeceğini ve ne kadar süre ayıracağını belirlerse ve bu yöntemini gerçek sınavdan önce deneme sınavlarında uygulayıp alışkanlık kazanırsa emeğinin karşılığını süre baskısı yaşamadan alabilir.
Önemli bir nokta da şudur ki, bir soru ile inatlaşıp fazla süre harcayarak çözmek değil, tüm soruları görebilmek ve çözülebilecek soruları öncelikle çözüp net sayısını arttırmaktır.
Zaman sınırlaması olan sınavlarda bilgi kadar sürenin de doğru ve yeterli kullanılmasının her test çözümünde akılda tutulması ve bu tavrın alışkanlık haline getirilmesi gereklidir.
Hayatınızın her aşamasında zamanın kıymetli olduğunu, sınavlarda ise sonucu belirleyen ana faktörlerden biri olduğunu unutmamanız dileğiyle…
TYT
- “Stres“ öğrenmeyi artırıyor
- 12. sınıf ve mezun öğrencilerin 2. deneme sınavı başladı
- 2.5 milyon aday TYT'ye girecek
- 2017-2018 ÖSYM Akademik Takvimi Açıklandı mı?
- 2018 Eğitim Yılı ÖSYM Sınav Takvimi Güncellendi mi?
- 2018 ÖSYM TYT Başvuruları için Son Gün Ne Zaman?
- 2018 ÖSYM YKS Sınav Soruları Nasıl Olacak?
- 2018 ÖSYS Başvuru Kılavuzu İndir!
- 2018 ÖSYS TYT YKS Başvuruları Hakkında Önemli Bilgiler
- 2018 ÖSYS’ye Başvuru İşlemi Nasıl ve Ne Zaman Tamamlanacak?
- 2018 Sonu Üniversiteye Giriş Sistemi Değişecek mi?
- 2018 TYT Aday Başvuru Formu PDF İndir!
- 2018 TYT Aday Eğitim Filmi Video
- 2018 TYT Baraj Puanları Nedir?
- 2018 TYT barajını geçmek için kaç net gerekiyor?
- 2018 TYT Başvuru Bilgileri Nasıl Değiştirilir? TYT Bilgileri Ne Zamana Kadar Değiştirilebilecek?
- 2018 TYT Başvuru Tarihi ÖSYM Tarafından Açıklandı
- 2018 TYT Başvuru Tarihleri Açıklandı mı? ÖSYM TYT Başvuru Formu İndir!
- 2018 TYT Başvuru Ücreti ve Yatırılacak Bankalar
- 2018 TYT Başvuru Ücretleri Hangi Bankalara Yatırılacak ?
- 2018 TYT Başvuruları Başladı mı? ÖSYM Sınav Takvimi Belli Oldu mu?
- 2018 TYT Başvuruları Nasıl Yapılacak ? Adım Adım TYT Başvuru İşlemleri
- 2018 TYT Başvuruları Ne Zaman Başlıyor?
- 2018 TYT Başvuruları Ne Zaman Bitecek? Başvuru Tarihlerinde Erteleme Olacak mı?
- 2018 TYT Başvuruları Ne Zaman Bitiyor ÖSYM?
- 2018 TYT Başvuruları Ne Zaman?
- 2018 TYT Cevap Kâğıtlarını Görüntülemek için Tıklayınız
- 2018 TYT Giriş Yeri Belgeni Çıkart (ÖSYM-TYT 2018)
- 2018 TYT Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM-TYT 2018 Hazırlık)
- 2018 TYT Öncesi Yapılması Gerekenler (TYT Rehberi 2018)