2018 TYT Başvuru Tarihi ÖSYM Tarafından Açıklandı



YKS - TYT- Üniversiteye 2018-2019 girişteki sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak belirlendi. Buna göre, adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar. Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına göre ilk oturumda temel yeterlilik esas alınarak gerçekleştirilecektir. 2018 YKS sınavının ne zaman yapılacağı büyük bir merakla bekleniyordu. YKS sınav tarihleri ÖSYM tarafından açıklandı. 2018 yılında yapılacak olan YKS sınavı için ÖSYM sonuçların ne zaman açıklanacağını da duyurdu.

Yükseköğretim Kurulu'nca, "Adayların lisans programlarına sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanı ile yerleştirilebileceği, bu puan türlerinin de 2017 LYS puan türleri ile ilişkilendirildiğinde, TS-Sözel, MF-Sayısal, TM-Eşit Ağırlık, Dil-Dil olacağı daha önce bildirilmişti. Her bir program için hangi puan türü ile yerleşilebileceği ile ilgili tüm programların yer aldığı ayrıntılı bir tablo yayınlanacak mıdır?" sorusuna yanıt olarak, "Yükseköğretim Lisans Programları-Puan Türü" tablosu da yayımlandı. Yükseköğretim Kurulu'nca (YÖK), üniversitelerdeki lisans programlarına yerleştirmeler için gereken puan türlerini gösteren "YKS Lisans Programları Puan Türleri Tablosu" açıklandı.

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), daha önce tek günde yapılacağı duyurulan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) iki oturumunun iki ayrı günde yapılması kararlaştırıldı. Adayların, önlisans ve lisans programlarını hangi puan türü ile tercih edebilecekleri yönündeki sorusuna, "Önlisans programlarını Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı ile lisans programlarını ise sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puan türü ile tercih edebileceklerdir" yanıtı verildi.

YÖK'ün Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adını verdiği yeni sınav sistemi, birçok yeniliği de beraberinde getirdi. "Meslek Yüksekokullarına yerleştirme sürecinde 2017 yılında, 6 farklı YGS puan türü vardı. 2018 yılında uygulanacak TYT sisteminde de farklı puan türleri olacak mı?" şeklindeki soru içinse, "Hayır. Daha önce de bildirildiği gibi adaylar, tek TYT-Puanı ile herhangi bir MYO programını tercih edebileceklerdir" açıklaması yapıldı.


YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, kurulun internet sitesindeki "Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na ilişkin sıkça sorulan sorular ve cevaplar" bölümüne yeni maddeler eklendi.

ÜNİVERSİTELERE YERLEŞTİRMELER İÇİN PUAN TÜRLERİ


Tabloda sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanı ile öğrenci alan yükseköğretim lisans programlarına ilişkin detaylı bilgiler yer alıyor.

Adayların cumartesi günü sabah gireceği Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT), yeterliliğe dayalı bir değerlendirme esas alınacak. TYT, farklı lise türlerinde öğrenim gören bütün adaylara uygulanacağı için, adayların bilgiden daha çok temel yeterlilikler bakımından değerlendirilmesi yönüyle daha kapsayıcı olacak, bütün adaylar için fırsat eşitliği sunacak.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), internet sitesinde, "Yükseköğreti̇m Kurumları Sınav Si̇stemi̇ i̇le İlgi̇li̇ Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları"nı yayımlandı. Buna göre, YKS'de adaylar, cumartesi günü öğleden sonra yapılacak ikinci oturumda, Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 Testi'nden Türk dili ve edebiyatı sorularının yanı sıra Tarih-1 ve Coğrafya-1 soruları yöneltilecek. Sosyal Bilimler-2 Testi'nden Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını ve Fen Bilimleri Testi'nde ise fizik, kimya ve biyoloji sorularını cevaplandıracak.

Öğrencilere bu oturumda, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi'nde 40, Sosyal Bilimler-2 Testi'nde 40, Matematik Testi'nde 40 ve Fen Bilimleri Testi'nde 40 olmak üzere toplam 160 soru sorulacak.

2018 YKS SINAVI NE ZAMAN OLACAK?

2018 YKS sınavının ne zaman yapılacağı büyük bir merakla bekleniyordu. YKS sınav tarihleri ÖSYM tarafından açıklandı. 2018 yılında yapılacak olan YKS sınavı için ÖSYM sonuçların ne zaman açıklanacağını da duyurdu. Buna göre, 23-24 Haziran 2018'de yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları, 1 Mart-21 Mart 2018'de alınacak. Sınav sonuçları, 31 Temmuz'da açıklanacak.


İki oturumdaki performans dikkate alınacak

Lisans programlarına geçiş için aranan 180 baraj puanı, adayın birinci oturumla birlikte ikinci oturumdaki performansının da dikkate alınmasıyla hesaplanacak. Buna göre, lisans programlarına geçiş için, adayın Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanının yüzde 40'ı ve öğleden sonraki oturumdaki puanının yüzde 60'ının toplamının 180 ve üzeri olması gerekecek.

Yükseköğretim kurumlarına geçiş için TYT'den 150 baraj puanının aranmasına devam edilecek.

Adaylar, 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecek.

Geçen sene adaylar YGS sonrası lisans programlarına yerleşmek için ikinci aşamada dil sınavı dışında LYS-1, LYS-2, LYS-3 ve LYS-4 olmak üzere 4 ayrı oturumda 4 sınava giriyordu ve bu sınavlar sonrasında da 9 puan türü hesaplanıyordu. Bu sene ise adaylar öğleden sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Matematik, Sosyal Bilimler-2 ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan tek bir sınava girecekler ve sadece 3 puan türü hesaplanacak.

Geçen sene Türkçe-Sosyal (TS) olarak adlandırılan puan türüne "Sözel", Matematik-Fen (MF) olarak adlandırılan puan türüne "Sayısal", Türkçe-Matematik (TM) olarak adlandırılan puan türüne "Eşit Ağırlık" puan türü karşılık gelecek.


Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), daha önce tek günde yapılacağı duyurulan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) iki oturumunun iki ayrı günde yapılması kararlaştırıldı. Buna göre, birinci oturum (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi sabahı, ikinci oturum ile Dil Sınavı ise 24 Haziran 2018 Pazar yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki yıl ilk kez uygulanacak olan yeni üniversiteye giriş sistemi YKS için YÖK ve eğitim danışmanlarına bazı talimatlar verdi. İşte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelen gençlerin mağduriyeti, sosyal bilimler, meslek eğitimi ve temel bilimlere ilişkin o 4 talimat...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki yıl ilk kez olarak uygulanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS'ye dair bazı açıklamalarda bulundu. MEB, YÖK ve eğitim danışmanlarını toplayarak, yeni sistemin neler getireceği, nasıl uygulanacağı ve sonuçlarının öğrencileri nasıl etkileyeceği konularında bilgi aldığı ifade edilen Erdoğan; üniversiteye girişte büyük bir dönüm yaşayan milyonlarca öğrencinin mağdur edilmemesi adına YÖK'ü ve eğitimcileri uyardı.

En çok tartışılan mesele: Sosyal Bilimler...

YÖK'ün önceki hafta açıkladığı YKS'de özellikle sosyal bilimler sorularının çıkarılması eleştirilere yol açmıştı. YÖK, bunun üzerine, ikinci sınava geçiş için 180 barajını kaldırmış ve iki sınavın ortalamasında 180 puanının yeterli olacağını açıklamıştı. Ayrıca Eşit Ağırlık öğrencileri için tarih ve felsefe soruları getirmişti. Ancak YÖK'ün tüm öğrenciler için tek bir kitapçık içinde 160 soru soracağını ve soru başına düşen süreyi uzatarak her sorunun da değerinin eşit olduğunu açıklaması, sayısalcılara avantaj, sözelcilere dezavantaj yorumlarına sebep oldu.

Sosyal Bilimlerden soru cevaplamadan Tıp Fakültesi!

Geçen yıla göre bir sözel öğrencisi yeni sınavda aynı başarıyı gösterse bile yaklaşık 100 bin kişi geriye düşme riskini taşıyor. Yeni sistem Meslek Teknik Liseleri, İmam Hatip Liseleri ve Sosyal Bilimler Lisesi ve tüm sözel öğrencilerine mağduriyet yaşatabileceği şeklinde değerlendiriliyor. Ayrıca sınavın ilk oturumunda sadece Türkçe ve matematik sorulması, öğrencilerin tarih, din, felsefe gibi temel sosyal bilimler alanında tek bir soru dahi yapmadan tıp ve mühendislik alanlarını kazanabilecek olması da eleştiriler arasında yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan uyardı,"Öğrencilerin endişeleri dikkate alınsın!"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, söz konusu endişelerin giderilmesini, yeni sınavın hiçbir öğrencinin mağduriyet yaşamasına müsaade edilmeyecek şekilde dizayn edilmesi talimatı verdiği öğrenildi. Öğrencilerin endişelerine dikkat çeken Erdoğan; "Gençler mağdur edilmesin. Sosyal bilimler dezavantaja yol açmasın, mesleki eğitim cazibesini korusun, temel bilimlere ilgi teşvik edilsin." diyerek talimatları iletti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ise, öğrencilerin endişelerine karşılık olarak YKS'de hiçbir okul türünde bir önceki sınava göre hak kaybı ve mağduriyet olmayacağını belirterek, "Öğrencilerimiz, rahat şekilde sınava girsinler" ifadelerinde bulundu.

YKS için 4 temel eleştiri var

*Temel Yeterlilik Sınavı'nın sosyal bilimler ayağının eksik olmasından dolayı sayısalcı öğrenciler tarih, coğrafya ve din sorusu ile karşılaşmadan üniversiteye yerleşecek. Vatan millet şuuru ve milli değerler tüm öğrencilere öğretilmeyecek.

*Sözelci öğrenciler iki sınavda da matematikten dolayı dezavantajlı olacak. Hukuk, siyasal bilgiler, uluslararası ilişkiler gibi alanları sözelcilerin kazanması zorlaşacak.

*Meslek, sosyal ve imam hatip liseleri dezavantajdan dolayı temel liselere ve merdivenaltı dershanelere yönelecek.

*Temel bilimlere ilgi azalacak, nitelik düşecek.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Milyonlarca öğrenci ve velinin merakla beklediği ÖSYM yeni sınav sistemi, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından kamuoyuna açıklandı. LYS ve YGS'nin kaldırıldığı sistemde sınavları sadece bir hafta sonuna sığdırıldı. Öğrenciler tercih edecekleri alan grubu derslerinden sınava girecekler ve daha dar kapsamlı sınav seçeneklerine tabi tutulacaklar.

Yeni sınav sistemi konusunda değişikliğin nasıl gerçekleşeceğini açıklayan YÖK, Başkan Yekta Saraç'ın yapmış olduğu açıklamanın tam metnini paylaştı. YÖK'ün Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adını verdiği yeni sınav sistemi, birçok yeniliği de beraberinde getirdi.

ÖSYM BAŞKANI MAHMUT ÖZER SON DAKİKA AÇIKLAMASI; Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÖSYM'nin Türkiye'nin kurumları içerisinde çok önemli bir yere sahip olduğunu ve kendi kulvarında adeta bir marka haline geldiğini ifade etti.

ÖSYM olarak adayların şikayet ettiği birçok konuda iyileştirme yapacaklarını açıklayan Özer, "09.45 kuralı konusunda atılacak bir adım olup olmayacağı" sorusunu yanıtlarken, "15 dakika kuralını kaldırıyoruz. Sınav başlama saati olan 10.00'dan sonra öğrenciler sınava alınmayacak. Öğrencinin lehine olabilecek ve ÖSYM'nin işleyişinde herhangi bir problem oluşturmayacak her türlü iyileştirmeyi yapacağız." dedi.

Eğitim sisteminde standartların bir türlü oturtulamamasından dolayı sınav sistemleri de sürekli değişim gösteriyor. Cumhurbaşkanının açıklamalarının ardından hem liselere giriş sınavı TEOG sınav sistemi kaldırıldı hem de üniversitelere giriş sınavı olan LYS ile YGS kaldırıldı.

Sınavdaki kural ihlallerine ilişkin bazı esneklikler sağlayacaklarını da bildiren Özer, "Önceliğimiz, ÖSYM içerisinde güvenliği maksimum seviyede tutmak, ondan sonra sınavın sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak. Sınav kuralları ile ilgili şu anda çalışma yapıyoruz. Sınavların ölçme ve değerlendirme ilkeleri açısından isabetli ve geçerli olması da her daim önceliğimiz." diye konuştu.

Milyonlarca üniversite adayının heyecanla beklediği yeni üniversiteye geçiş sistemi Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) büyük bölümü YÖK tarafından açıklandı. Sınavın genel hatları belli olsa da, ne zaman yapılacağı, soruların derslere göre dağılımları, sınav süresi gibi birçok bilinmeyen konu var.

Üniversiteye giriş sınavı yeni sistemi bugün YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından açıklandı. Yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olan sistem hakkında bilgilendirme yapan Saraç, sınavın dil sınavı hariç Haziran ayı içerisinde bir hafta sonu Cumartesi günü yapılacak iki oturumlu sınavla gerçekleştirileceğini söyledi. Adaylar sınavın 1. oturumunda Temel Yeterlilik Testi (Türkçe ve Temel Matematik), 2. oturumunda da Türk Dili edebiyatı, Sosyal Bilimler, Matematik, Fen Bilimleri derslerinden sınava tabi tutulacaklar.

Temel yeterlilik testinde, Türkçe ve Temel Matematik olmak üzere iki test yer alacaktır. Sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur.

Temel Yeterlilik Testi sınavında 40 Türkçe'den 40'da Temel Matematik konularından 80 soru sorulacaktır. Her iki sınavın da test ağırlığı %50 oranında olacaktır. Sınav sonucunda adaylar "Temel Yeterlilik Testi Puanı (TYT-Puanı)" alacaklar.

Bu test adayların önlisans ve lisans programlarını tercih edebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecektir.

Bu sene, önlisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için geçen sene gerekli olan baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecektir. "Temel Yeterlilik Testi Puanı (TYT-Puanı)" 150'den düşük olanların tercih hakkı bulunmayacaktır. 150-180 puan aralığında olanla önlisans programlarına başvurubilecekler ve 180 den yüksek puanı olanlar lisans programlarına tercih yapabilecektir.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) "İKİNCİ OTURUM"u da Cumartesi öğleden sonra gerçekleştirilecek. Bu oturumda Türk Dili edebiyatı, Sosyal Bilimler, Matematik, Fen Bilimleri olmak üzere dört test yer alacaktır. Sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın müfredatına dayalı olacaktır.

Sınavda;

Türk Dili ve Edebiyatı - Coğrafya : 40 Soru
Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu, DKAB : 40 Soru
Matematik : 40 Soru
Fen Bilimleri : 40 Soru

sorulacaktır.

İkinci Oturumdaki Testlerin Ağırlıkları;

Sözel Puan:
Türk Dili ve Edebiyatı - Coğrafya : %50
Sosyal Bilimler : %50

Sayısal Puan;
Matematik : %50
Fen Bilimleri : %50

Eşit Ağırlık Puanı;
Türk Dili ve Edebiyatı - Coğrafya : %50
Matematik : %50


Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) Hesaplaması

Orta Öğretim Başarı Puanının hesaplanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Yerleştirme puanlarına etkisi geçen seneki gibi aynı oranda olacaktır. Meslek lisesi mezunlarına geçen seneki alan odaklı ek puan uygulamasında devam edecektir. Engelli adaylara yönelik düzenlemelerin uygulamasına devam edecektir.

Yeni Sistemin Temel Özellikleri

* Daha yalın, sade ve kolay bir sistem,
* Sınav puan türleri 18'den 5'e indirildi
* Sınav 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir.
* Türkçe ve matematik'in merkezde olduğu temel Yeterlilik esaslı değerlendiren bir sistem
* Mesleki eğitimi önemseyen ve bu kapsamda tek bir puanla farklı MYO programlarını tercih etmeye imkan veren bir sistem,
* Ortaöğretim kazanımlarını ve sürecini odağına alan ve önemseyen bir sistem,
* Önceki sistemde ortaöğretim üzerinde 4 ay baskı oluşturarak eğitimi aksatan olumsuzluğu ortadan kaldıran bir sistem
* Öğrenciler üzerindeki sınav kaygısının etkilerini azaltan bir sistem.

Hanci.org sizlere daha iyi hizmet sunmak için çerezleri kullanıyor.
Hanci.org sitesini kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş olacaksınız.
Detaylı bilgi almak için Gizlilik ve Çerez Politikası metnimizi inceleyebilirsiniz.