Sınavda dikkat eksikliği nasıl giderilir?
Bu yıl iki milyondan fazla adayın katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) geride kaldı. Şimdi önümüzde Haziran'da yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) var.
SOSYAL MEDYAYI ÇOK KULLANMAYI BIRAKIP KİTAP OKUMAYA ODAKLANIN
Gözde AVŞAR (Uzman Psikolog, Aile ve Çift Terapisti)
Öğrenciler ciddi anlamda zorlu ve yıpratıcı bir süreçten geçiyor. Milyonlarca genç, dolayısıyla aileleri YGS stresini geride bıraktı. Oradaki performansımızın önümüzdeki süreci etkilemesine izin vermemek önemli. Yerleştirme sisteminde YGS'nin ağırlığının zaten düşük olduğu unutulmamalı. O yüzden moral bozmaya hiç gerek yok. Dikkat eksikliği günümüz dünyasının ortak problemi. Hepimiz çok fazla uyaranla sürekli olarak karşı karşıyayız. Hayatımızdaki her şey saniyelere indirgenmiş vaziyette. Mesajımızı gönderiyoruz, iletilmesi için birkaç saniye beklemeye bile sabredemiyoruz. Haliyle hızın bu kadar hayatımıza yerleştiği bir dünyada, herhangi bir konuya saatlerce çalışıp test çözmek, onu anlamak için büyük bir mesai ayırmak gençler için son derece can sıkıcı olabiliyor. Sınavda da soruyu günlük hayatta diğer olay ve durumlara gösterebildikleri odaklanma seviyesiyle okuduklarında ayrıntıları kaçırıp yanlış yapabiliyorlar.
Sosyal medya ile ilgili sürekli eleştirilmek, engelleme halinde olmak da gençleri rahatsız ediyor, farkındayım ancak en azından sınava kadar onun kullanımını azaltmayı sağlayabilirlerse, dikkatlerini toplama konusunda ciddi bir faydasını görecekler. Çünkü sosyal medya, minimum odaklanma ile maksimum düzeyde bilgi sağlama üzerine konumlandırılmış durumda. Ne yazık ki bu da ders çalışma, soru çözme becerileri açısından son derece engelleyici. Sınava hazırlanan öğrencilerin kitap okuması da dikkat eksikliğini azaltma konusunda çok faydalı olabileceği gibi, muhakeme yeteneğini artırdığından sınavda başarıyı ciddi anlamda etkileyecektir. Kitap okuyan öğrenciler sözel derslerde daha hızlı olduklarından, sayısal derslere daha fazla zaman ayırabiliyor. Yorum yapma, konular arası bağlantı kurabilme gibi yetenekleri geliştiği için konuyla ilgili yeterince bilgisi olmamasına rağmen soruları doğru yanıtlayabildikleri gözlemleniyor.
HER SON YENİ BİR BAŞLANGIÇ
Melek BAKIRCI (Levent Özel Armada Temel Lisesi Rehber Öğretmeni)
Unutmamak gerekir ki, her son yeni bir başlangıçtır. YGS'nin bitmesi yeni bir yola başlamak gerektiğinin net habercisi. Şu an geçen zamana üzülmek yerine eksiklerimizi tamamlayıp sınava en iyi şekilde hazırlanmalıyız. "Daha çok zaman var, yarın başlarım çalışmaya" demek en büyük hatamız olur. Ne güzel havalar, ne arkadaşlarla buluşmalar, ne sevdiğimiz dizi, ne de aklımızı çelen oyunlar bizi ders çalışmaktan alıkoymalı. Her şeyin en güzelini üniversiteli olduğunuzda yaşayacağınızı düşünerek adaptasyon sağlayabilirsiniz.
Dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğundan kaynaklanır ve beyin zorlandığı zaman başka şeylere dalabilir. Yeniden konsantrasyonu aktif hale getirmek için sınava giderken kol bileğinize paket lastiği takın. Dikkatinizin dağıldığını fark ettiğinizde lastiği çekip hızlıca bırakın. Hissedeceğiniz acı "Kendine gel, sınav devam ediyor" diyen bir uyarıdır. Bunu denemelerde tecrübe edin, işe yarıyor. Konuların iyi öğrenilmemesi, yeterli tekrar yapılmaması, özümsemek için bol soru çözülmemesi sınav sırasında dikkat dağınıklığına sebep olabilir. Her konuyu az az öğrenmek işimizi kolaylaştırır gibi gözükse de aslında ortaya karışık bir çorba çıkarır. Bu yüzden düzenli, anlayarak ve öğrenerek çalışmalıyız. Anlamsal çağrışımlara, kavramsal haritalara, hatırlatıcı ipuçlarına dikkat etmeliyiz. Uzun süreli belleği ne kadar iyi düzenlersek bilgileri o kadar kolay hatırlarız, dikkat dağınıklığımız en aza iner. Odaklanmak, mümkün olduğunca diğer uyarıcılardan uzaklaşmak dikkat dağınıklığımızı azaltır.
BUNLARI UYGULAYIN
Sınavdaki sorular, denemelerdekilerden çok farklı olmayacak, dolayısıyla ne kadar fazla test çözerseniz kaygı ve stresiniz o kadar azalır. Sınavda kaygılandığınızda "Buradaki sorular çalışırken çözdüklerimden farklı değil, yapabileceğimi biliyorum" şeklinde telkinde bulunun. Gerçekten çok farklı soru varsa başkalarının da zorlandığını hatırlayın. Bazen "İlk soruyu çözemedim" diye çok kaygılanılıyor. Kitapçıklarda soruların yerleri değişiyor, sana ilk soru olarak son on yılın en zoru gelmiş olabilir. O yüzden sınavda ne olursa olsun moral bozmadan devam etmek çok önemli.
OSYM
- 'Şiirle ilgilenenler matematikte daha başarılı'
- 2017- ÖSYS Aday Bilgilendirme Çalışmaları
- 2017- ÖSYS Sınav Takvimi, Aday El Rehberi ve Kitap Ayıracı Yayımlandı
- 2018 MSÜ Sınava Giriş Belgeleri Yayımlandı mı?
- Çağrıya rağmen ÖSYM eşdeğer sınavına katılmayan adayın durumu ne olacak?
- E-Devlet ile ÖSYM sistemlerine giriş nasıl yapılır?
- Emekli öğretmen hayatını matematiğe adadı
- İptal edilen soru doğru mu sayılır?
- Kamu Denetçiliği Kurumu Uzman Yardımcılığı (KDK) Sınav Sonuçları
- ÖSYM 2018 Sınav Takvimi Güncel
- ÖSYM 2018 sonuç açıklama tarihi ne zaman?
- ÖSYM Aday Şifresi Unuttum (YGS Başvuruları 2017 tc no giriş)
- ÖSYM Avukat Alımı Başvuru Sonuçları için Tıklayınız
- ÖSYM Avukat Alımı Sözlü Sınavı Sonuçları Açıklandı
- ÖSYM Avukatlık Giriş Sınavı Başvuru İşlemleri
- ÖSYM fotoğraf yenileme ücreti alıyor mu?
- ÖSYM Kamu Kurumları İşlemleri Sistemi e Devlet Giriş
- ÖSYM Merkezi Sınav Soru Sistemi Değişiyor mu?
- ÖSYM Mobil Uygulaması Nasıl Kullanılacak?
- ÖSYM O Haberler Asılsız...
- ÖSYM Sonuç Açıklama Mobil Sistemi Öğren!
- ÖSYM Sonuç Takvimi Ne Zaman Açıklanacak 2016-2017?
- ÖSYM'den 'Açık Uçlu Soru' Açıklaması
- ÖSYM'den Basında Çıkan Haberlere Karşılık Açıklama
- ÖSYM'nin "09.45" kuralının gerekçesi nedir?
- ÖSYM'nin Sınav Stresi!
- ÖSYM’nin Yeni Düzenlemesi Merkezlerin Önünde Uzun Kuyruklar Oluşturdu
- Seçim Propagandaları ve Sınavlar
- Sınavda dikkat eksikliği nasıl giderilir?
- TEOG ve Üniversite sınavlarında hormonlu nota ceza