Yükseköğretim Mezun Belgesi Doğrulama Hizmeti Nasıl Çalışıyor?
Yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere ait mezuniyet verilerin toplandığı bir veri tabanı olan ‘Yükseköğretim mezun belgesi sorgulama/doğrulama sistemi, e-Devlet Kapısı üzerinden bugün TÜRKSAT A. Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın katıldığı bir toplantıyla hizmete açıldı.
Yükseköğretim Mezun Belgesi Doğrulama Sistemi Giriş için Tıklayınız
e-Devlet Kapısı’nda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı altındaki bölümde yer alan ‘Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama’ seçeneği ile erişilebilecek hizmet, 3 milyon 840 bini 2010 ve sonrası mezunlardan oluşmak üzere toplam 6 milyon 200 bin kişiye ait mezuniyet verilerini içeriyor.
YÖK Başkanlığı binasında gerçekleşen açılış toplantısında konuşan Prof. Dr. Gül, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'yla işbirliği yapılarak bu güzel hizmeti e-Devlet Kapısı'na taşıdıklarını belirterek, "Amacımız YÖK gibi diğer kurumlarla da yakın işbirliği yaparak bu hizmetlerin sayısını arttırmak. Hizmet sayısı artınca kullanıcı da artıyor. Hedefimiz 25 milyon olan kullanıcı sayısını 2016 sonunda 30 milyona çıkarmak” dedi.
"Sahte diploma" konusunun basında sıkça haberlerin yer aldığını hatırlatan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ise, iş başvurusu yapan mezunların birden fazla mezuniyet belgesine ihtiyaç duyduğunu, bu işlemler için evrak ücreti ödediğini ve üniversitelerin idari birimlerinin de gereksiz iş yüküyle karşılaştıklarını, mezunlarımızı gereksiz işlem ve masraftan korumak, sahte diploma hadiselerini önlemek için kurulumuz bünyesinde 'Yükseköğretim Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi'ni oluşturduk" diye konuştu.
Yükseköğretim Mezun Belgesi Doğrulama Hizmeti Nasıl Çalışıyor?
e-Devlet Kapısı’ndan TC kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapan kişi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı adı altında yer alan bölümde, "Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama" kısmına giriş yaparak, kendi mezuniyet bilgilerini içeren belgeyi bastırabiliyor ve bu belgeyi beyan edeceği kamu kurumu veya özel şirkete verebiliyor.
Mezun belgesinin sağ üst köşesinde bulunan barkod üzerinde kişiye özel bir numara bulunuyor. Diploma ile birlikte ibraz edilecek bu belgeyi alan kişiler istedikleri takdirde barkod numarasını kullanarak yine e-devlet kapısı üzerindeki "Yükseköğretim Mezun Belgesi Doğrulama" bölümünden belgenin doğrulamasını yapabiliyor.
Mezunların bilgilerinde bir hata ya da eksiklik olması durumunda sistem üzerinden hata bildirimi yapılabiliyor.
YÖK
- ÖSYM Pedagojik Formasyon Hakkında Uyardı!
- Pedagojik Formasyon Bilmecesi Devam Ediyor
- Pedagojik Formasyon Sonuçları Açıklandı Mı?
- Pedagojik Formasyon Sonuçları Sorgula!
- Pedagojik formasyon veren üniversiteler
- Pedagojik Formasyon Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- Sınavsız geçiş hakkı bitti mi?
- Uzlaştırmacı sınav yerleri ve sınava giriş ücreti ne olacaktır?
- Üniversite eğitim bilgileri güncellemesi nereden yapılır?
- YÖK Akademik Arama Sistemi Güncellemelerini Kim, Nasıl Yapacak?
- YÖK bütünleme sınavı yetkisini devrediyor
- YÖK Denklik ve Tanıma İşlemleri Online Başvuru Sistemi Giriş
- Yök Formasyon Sonuçları için Yeni Açıklama Yaptı
- YÖK YKS puan türleri tablosu açıklandı
- YÖK, Seviye Tespit Sınavları Kılavuzunu Yayımladı
- YÖK'ten kapatılan üniversitelerle ilgili sorulara yanıt
- YÖKDİL sınav başarısı nasıl değerlenrilecek?
- YÖKSİS verileri ile ÖSYM'nin ÖSYS verileri güncellendi
- Yükseköğretim Mezun Belgesi Doğrulama Hizmeti Nasıl Çalışıyor?