Türkiye'nin en iyi 15 üniversitesi belli oldu
Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralaması belli oldu.Buna göre, ODTÜ en tepede yer alıyor. ODTÜ'yü Hacettepe, İstanbul, Bilkent ve Ankara üniversiteleri takip ediyor.
Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralamasında, ODTÜ, Hacettepe, İstanbul Üniversitesi, Bilkent, Ankara, İstanbul Teknik, Gebze Teknik, Ege, Gazi, Sabancı, Koç, Boğaziçi, Atatürk, Yıldız Teknik ve Erciyes üniversitesi ilk 15'te yer aldı.
ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan URAP Araştırma Laboratuvarı", Türkiye'nin en iyi üniversitesi sıralamasını açıkladı. Sıralamada, "makale sayısı", "öğretim üyesi başına düşen makale sayısı", "atıf sayısı", "öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı", "toplam bilimsel doküman sayısı", "öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel doküman sayısı", "doktora öğrenci sayısı", "doktora öğrenci oranı", "öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı" esas alındı.
Türkiye'deki 136 üniversiteyi kapsayan "URAP TR 2015-2016" çalışmasına göre, Ortadoğu Teknik Üniversitesi 767,35 puanla en iyi üniversite seçildi. ODTÜ'yü 705,30 puanla Hacettepe Üniversitesi, 697,95 puanla İstanbul Üniversitesi, 677,69 puanla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ve 677,31 puanlar Ankara Üniversitesi takip etti.
En iyi 15 arasında yer alan diğer üniversiteler ise şöyle:
"İstanbul Teknik Üniversitesi 674,88, Gebze Teknik Ünivesitesi 657,94, Ege Üniversitesi 656,29, Gazi Üniversitesi 651,87, Sabancı Üniversitesi 648,29, Koç Üniversitesi 639,82, Boğaziçi Üniversitesi 625,17, Atatürk Üniversitesi 597,95, Yıldız Teknik Üniversitesi 587,09, Erciyes Üniversitesi 586,64 puan"
"URAP"ın çalışması, üniversitelerin kendi konumları hakkında bilgi sahibi olmasını ve gelişmeye açık yanlarını görebilmeleri amacıyla hazırlanıyor. Çalışmada "Web of Science/InCites" ile YÖK'ün yayınladığı veriler kullanılıyor.
- "Türk üniversiteleri, ABD ve Avrupa üniversitesinden daha iyi konumda"
ODTÜ URAP Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, 2009'dan bu yana Türkiye'deki üniversitelerin akademik performanslarına göre sıralandığını söyledi.
Akbulut, sıralamayla, üniversitelerin bazı alanlardaki eksiklerini belirleyip kendilerini geliştirmelerini ve tüm dünya sıralamalarında daha üst sıralara yükselmelerini amaçlandıklarını belirterek, dünya sıralamalarını 2003'ten bu yana yakından izleyen üniversitelerinin, daha üst sıralara yükselebilmek için çaba harcadığını ifade etti.
Üniversitelerin maddi sıkıntıları ve kadro sorunlarına karşın uluslararası sıralamalarda dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almaya başladığına dikkati çeken Akbulut, "Geçtiğimiz yıl, dünya sıralamalarında; ilk 500'de 5 üniversitemiz, ilk 1000'de 19 üniversitemiz ve ilk 2000'de 76 üniversitemiz yer alma başarısını gösterdi. Dünyada 20 bin civarında üniversite olduğu göz önüne alındığında, üniversitelerimizin çok sayıda ABD ve Avrupa üniversitesinden daha iyi konumda olduğu görülmektedir" dedi.
Akbulut, bazı sıralama kuruluşlarının "atıfları değerlendirme yöntemlerindeki önemli değişiklikler" nedeniyle farklı kurumların yayınladığı Türkiye'deki üniversitelerin sıralamasında önceki yıllara göre belirgin farklılıklar yaşandığını belirtti.
Geçtiğimiz yıllarda çok yazarlı (500 yazardan fazla) ve çok sayıda atıf alan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) kaynaklı makalelerin tümünün aldığı atıf sayılarının üniversitelerin toplam atıf sayısına dahil edildiğini anlatan Akbulut, bu nedenle bir kısmı Türkiye'de olmak üzere çok sayıda üniversitenin, dünya sıralamalarında hızla yükseldiğini hatırlattı.
Yüksek öğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education'ın (THE) sıralamasında, yayın başına düşen atıf göstergesinin etkisinin yüzde 30 gibi çok yüksek bir orana sahip olduğuna işaret eden Akbulut, bu nedenle, yayın sayısı 700-1000 civarında olan ortalama bir üniversitenin, sadece 2 CERN makalesi sayesinde atıf sayısının ikiye katlanmasının, yayın başına düşen atıf sayısının da ikiye katlanmasına neden olduğunu kaydetti.
Bu artış sonucunda, bazıları da Türkiye'de olmak üzere çok sayıda üniversitenin, geçtiğimiz yıl THE sıralamasında yayın başına düşen atıf göstergesinde Harvard Üniversitesinden bile yüksek puan aldığını bildiren Akbulut, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yıl THE, 1000 ve daha fazla yazarlı makaleleri, QS ise 10 ve daha fazla kurumun ortaklığı ile yayınlanan makaleleri değerlendirme dışı tutmuştur. THE sıralama kurumunun, 1000 ve daha fazla yazarlı makaleleri değerlendirme dışı tutması ve değerlendirme yönteminde yaptığı diğer değişiklikler, dünyada ve ülkemizdeki çoğu üniversitenin geçen yıla göre alt sıralara düşmesine yol açtı."
- Çok yazarlı CERN makaleleri değerlendirme dışı
"2015 - 2016 URAP" Türkiye sıralaması kapsamında, "InCites" veri tabanındaki verilerin, CERN ortaklığı olan 723 makaleye 15 bin 980 atıf verildiğini gösterdiğini bildiren Akbulut, Türk üniversitelerinin yer aldığı CERN ortaklı makale sayısının, Türkiye adresli tüm makalelerin yaklaşık yüzde 1'ini oluşturduğunu anlattı.
Bu makalelere verilen atıf sayısının ise Türkiye adresli tüm makalelere gelen toplam atıfın yüzde 11,4'ünü oluşturduğunu söyleyen Akbulut, şu bilgileri verdi:
" 2012-2014 yılları arasında yayınlanan çok yazarlı CERN makalelerinde yer alan ve Türkiye sıralamasına giren 36 üniversitenin toplam atıflarının yüzde 60'ı, CERN makalelerinden gelmektedir. Bu nedenle, 2015-2016 URAP Türkiye sıralamasında CERN ortaklı 723 makalenin 500 ve daha fazla yazarlı olan 695'i, değerlendirme dışı bırakılmıştır. Yazar sayısı 500'ün altında olan 28 CERN makalesinin aldığı toplam 637 atıf, ilgili 11 üniversitenin toplam atıf sayılarından çıkartılmamıştır. Çok yazarlı makalelere CERN dışında tıp alanında da rastlanmaktadır. Ancak, 2012-2014 döneminde yayınlanan çok yazarlı ve çok atıf alan makalelerin sayısı azdır. Son üç yılda, Türk üniversitelerine mensup akademisyenlerin yer aldığı, çok atıf alan - çok yazarlı bir tıp makalesi yayınlanmıştır. 2015 - 2016 URAP Türkiye sıralamasında çok atıf alan - çok yazarlı CERN makaleleri ve bu tıp makalesi değerlendirme dışı bırakılmıştır."
Diğer sıralama sistemlerinde olduğu gibi bu sistemin de eleştiriye açık yönleri olabileceğine dikkati çeken Akbulut, üniversitelerden gelecek öneriler ve "URAP" laboratuvarında yürüttükleri geliştirme çalışmalarının sonuçlarına göre mevcut sıralama sisteminde gerekli değişikliklerin yapılacağını belirtti.
"URAP 2015-2016 Türkiye" sıralamasına "http://tr.urapcenter.org" adresinden ulaşılabilecek.
Konular
- TYT ve YKS soruları PİSA benzeri mi olacak?
- TYT'de nasıl başarılı olabilirim?
- TYT ve YKS sorularını kim hazırlıyor?
- YÖK YKS puan türleri tablosu açıklandı
- YÖKDİL sınav başarısı nasıl değerlenrilecek?
- Sınavla öğrenci alan liselere yerleştirme sınavı kaç oturum?
- YKS sayısal puan türünde test ağırlıkları nedir?
- TYT’de Temel Matematik testinin ağırlığı ne olacaktır?
- MSÜ harp okulu askeri öğrenci başvurusu ve fiziki mülakat koşulları
- YKS de 200 puan üzeri alanlar hangi avantajlara sahip olacak?
- 40 yaşındayım. TYT ve YKS'ye girebilir miyim?
- ÖSYM fotoğraf yenileme ücreti alıyor mu?
- YÖK Denklik ve Tanıma İşlemleri Online Başvuru Sistemi Giriş
- KYK Burs/kredi nakil başvuru durumu e-Devletten nasıl sorgulanır?
- Yabancı Dil Tazminatının Miktarı Ne Kadardır?
- ÖSYM YKS Güncel Sıkça Sorulan Sorular Yayımlandı
- EA Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
- Özel yetenek sınavı ile Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümlerine öğrenci alımı nasıl olacak?
- 2018 MSÜ Sınava Giriş Belgeleri Yayımlandı mı?
- Sağlık Sorunu Bulunan Adayların YKS Sınav Koşulları Nasıl Olacaktır?
- YKS Kılavuzundaki Aday Başvuru Formunda Oturum Bi̇lgi̇leri̇ Nasıl Doldurulacaktır?
- Gelecek 10 yılda en çok kazandıran meslekler
- Geçtiğimiz yıl sınava giren adayların matematik ortalaması kaçtı?
- Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların listesi açıklandı mı?
- TYT ve YKS'de nerelerden soru çıkacak liste yayımlandı mı?
- TYT ve YKS ne zaman kalkıyor?
- YDT Arapça Örnek Soru Kitapçığı Tıkla İndir
- YKS ertelendi mi?
- TYT ve AYT için hangi testleri, hangi sırayla ve ne kadar süre ile çözeceğim?
- Başka şehre taşınan kişiler eğitimini bulundukları illerdeki üniversitede devam ettirebilir mi?