YGS soruları neden açıklanmayacak?
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Biz bilgi edinme hakkına kesinlikle saygı duyuyoruz. Kabul ettiğimiz bir hak olarak gördüğümüz bir konu. Bu nedenle isteyen aday ÖSYM’ye gelir ve kendi kitapçığını görür. Dolayısıyla bilgi edinme konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Yaptığımız şey şu, soruları dershanelere ve kamuoyuna açmıyoruz. Çünkü dershaneler gerçek eğitim kurumları değil. Gazetelere ve televizyonlara da vermiyoruz çünkü bu bir telif hakkı gerektiriyor. Bunu da yaptık 2 yıl soruları yüksek ücretlerle sattık. Ama artık bunu yapmak istemiyoruz. Bir soru havuzu oluşturuyoruz, üniversitelerden akademisyenlere soru hazırlatıyoruz. Bugün ÖSYM’nin 40 bin soruluk bir soru havuzu var.
SINAV SONUÇLARI NEDEN GECE YARISI AÇIKLANIYOR?
• Sınav sonuçlarının açıklanmasının çok ilginç bir boyutu var. Kâğıtlar okunuyor, yönetim kurulu toplanıyor, karar alıyor ve daire başkanı diyor ki “Artık açıklayabiliriz”. O nedenle hiç beklemeden açıklamak durumundayız. Ama bu konuda da bir çalışmamız var. Önceden saat verip, o saatte açıklamayı planlıyoruz.
YGS Sonuçları Nasıl Duyurulacak?
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyeceği için YGS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin (https://sonuc.osym.gov.tr) İnternet adresinden öğrenebilecekler. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. YGS sonuçları, LYS sonrasında İnternet’ten duyurulacak olan sınav sonuç bilgilerinde de yer alacak. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme (https://sonuc.osym.gov.tr) üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Üniversiteye giriş sınavlarında da açık uçlu sınav yapmak için çalışma yaptıklarını ancak kısa sürede gerçekleşmeyeceğini belirten Demir, “Bunlar üzerinde çalıştığımız projeler” diye konuştu.
Öğrencilerin, ailelerin merak ettiği “Üniversiteye giriş sınavlarında bir değişiklik olacak mı, açık uçlu sorular ne zaman sınavlarda sorulacak?” gibi sorulara cevap veren ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, “Gelişmiş ülkeler artık öğrencilerini çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınavlarla almıyor. Açık uçlu sınav dediğimiz yazılı sınavla alıyor. Biz de buna kendimizi hazırlamalıyız, ama bugünden yarına olacak bir şey değil” dedi.
İstanbul Şehir Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Özelinde ÖSYM’nin Sınav Sistemi’ konulu seminere katılan Demir, önce kurumun misyon ve vizyonunu anlattı. 4 yıllık başkanlık döneminde yaptıkları çalışmalardan örnekler veren Demir, sınav güvenliğini arttırdıklarını bunun için de eleştiri aldıklarını söyledi. Konuşmasına, “2010 yılında kendimize çok özel bir misyon belirledik. Dört yılda bunun çoğunu tamamladık. 2015’te ise kendimize yeni bir misyon belirledik, yurtiçi ve yurtdışında hak ve adalet ölçüsünde sınav yapmayı kendimize hedef koyduk. Çünkü sosyal barış için hak ve adalet çok önemli. Türkiye bugün bir Irak, Mısır ya da Suriye değilse bunda ÖSYM’nin ciddi katkısı var” değerlendirmesini yapan Başkan Demir, daha sonra seminer katılımcılarının ve basın mensuplarının sorularını cevapladı. Demir’in açıklamaları özetle şöyle;
YGS Puanları Nasıl Hesaplanacak?
YGS’de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların;Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:
• Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.
• Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.
• Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.
• Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecek.
YGS Sonuçları Nasıl Kullanılacak?
YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç). YGS puanlarından 150’ın altında olanlar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır. YGS’de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır. YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.
ADAYLARI ROBOTLAŞTIRAN TEST SİSTEMİNDEN ÇIKMALIYIZ
• Bizden daha gelişmiş ülkeler yazılı ve açık uçlu sorularla sınavlar yapıyorlar. Bunun nasıl gerçekleştirildiğini öğrendik, pilot çalışmalar yaptık. Bunun uygulanabilir olduğunu gördük. Açık uçlu sorular derken, “Demokrasi nedir?” sorusunu cevaplamasından bahsetmiyoruz. Size bir soru soracağım, “Türkiye’de ilk en büyük devalüasyon hangi yılda yapılmıştır?” Cevap: 1946. Cevabı düşünürken zihniniz zorlandı değil mi? Hedefimiz bu. Cevabı kısa, tanımlı, herkesin cevap verebileceği sorular sormak.
TERCİH DÖNEMİ NEDEN TAKVİMDE YOK?
• Özellikle yerleştirme sonuçlarını çok daha önce açıklayabiliriz. 2013-1014’te açıklayabilecek duruma geldik. Ama bir şeyi görmedik, Kredi Yurtlar Kurumu kayıtların olduğu hafta yurtları velilere açıyormuş. Kredi Yurtlar Kurumu kapısını açıp, velilere gösterecek durumda olmadığı için siyaset devreye girdi, sonuçları açıklamayın dedi. Tercih döneminin açıklanması da üniversitelerle ilgili. Üniversiteler kontenjanlarını vermekte biraz gecikiyorlar, o yüzden de şu anda takvim vermiyoruz. Ama her şey belli, bizim takvimimizde bir aksama yok.
BÜTÜN SINAVLARI İNCELEYECEK BİR METOT ARIYORUZ
Hürriyet'in haberine göre 2010 yılında KPSS’de yaşanan olaylardan sonra güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardık. 2010-KPSS’den sonra bütün sınavları inceleyecek bir metot arıyoruz. 1974 ve sonrası zamanlarda düzenlenen sınavlar bu analize tabi. Şu anda ben çok ciddi bir ekip çalıştırıyorum. Geçmişte girdiği sınavlarla adayın sonra girdiği sınavlar arasında bir uyumsuzluk var mı? diye bir metot arayışımız var. İhbarlar geliyor onları nasıl değerlendireceğimize, buna nasıl bir yol bulabileceğimize bakıyoruz. Hedefimiz sadece hak edene, hak ettiğini vermek. Şu anda bir inceleme söz konusu değil.
YGS-LYS Net Sihirbazı indir
Yükseköğretim Program Atlası İndir
YÖK YGS LYS başarı sırası sihirbazı indir
TYT
- “Stres“ öğrenmeyi artırıyor
- 12. sınıf ve mezun öğrencilerin 2. deneme sınavı başladı
- 2.5 milyon aday TYT'ye girecek
- 2017-2018 ÖSYM Akademik Takvimi Açıklandı mı?
- 2018 Eğitim Yılı ÖSYM Sınav Takvimi Güncellendi mi?
- 2018 ÖSYM TYT Başvuruları için Son Gün Ne Zaman?
- 2018 ÖSYM YKS Sınav Soruları Nasıl Olacak?
- 2018 ÖSYS Başvuru Kılavuzu İndir!
- 2018 ÖSYS TYT YKS Başvuruları Hakkında Önemli Bilgiler
- 2018 ÖSYS’ye Başvuru İşlemi Nasıl ve Ne Zaman Tamamlanacak?
- 2018 Sonu Üniversiteye Giriş Sistemi Değişecek mi?
- 2018 TYT Aday Başvuru Formu PDF İndir!
- 2018 TYT Aday Eğitim Filmi Video
- 2018 TYT Baraj Puanları Nedir?
- 2018 TYT barajını geçmek için kaç net gerekiyor?
- 2018 TYT Başvuru Bilgileri Nasıl Değiştirilir? TYT Bilgileri Ne Zamana Kadar Değiştirilebilecek?
- 2018 TYT Başvuru Tarihi ÖSYM Tarafından Açıklandı
- 2018 TYT Başvuru Tarihleri Açıklandı mı? ÖSYM TYT Başvuru Formu İndir!
- 2018 TYT Başvuru Ücreti ve Yatırılacak Bankalar
- 2018 TYT Başvuru Ücretleri Hangi Bankalara Yatırılacak ?
- 2018 TYT Başvuruları Başladı mı? ÖSYM Sınav Takvimi Belli Oldu mu?
- 2018 TYT Başvuruları Nasıl Yapılacak ? Adım Adım TYT Başvuru İşlemleri
- 2018 TYT Başvuruları Ne Zaman Başlıyor?
- 2018 TYT Başvuruları Ne Zaman Bitecek? Başvuru Tarihlerinde Erteleme Olacak mı?
- 2018 TYT Başvuruları Ne Zaman Bitiyor ÖSYM?
- 2018 TYT Başvuruları Ne Zaman?
- 2018 TYT Cevap Kâğıtlarını Görüntülemek için Tıklayınız
- 2018 TYT Giriş Yeri Belgeni Çıkart (ÖSYM-TYT 2018)
- 2018 TYT Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM-TYT 2018 Hazırlık)
- 2018 TYT Öncesi Yapılması Gerekenler (TYT Rehberi 2018)