OSYM 2018 YGS BAŞVURU KILAVUZU İNDİR, BAŞVURULAR AİS.OSYM.GOV.TR ADRESİNDEN



2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu İndir

2018 YGS Başvuru tarihleri başladı. YGS Başvuru kılavuzu osym.gov.tr ' den yayınlandı. Başvurular bütün hızıyla devam ediyor.

2018 YGS Başvuru tarihleri başladı. YGS Başvuru kılavuzu osym.gov.tr ' den yayınlandı. Başvurular bütün hızıyla devam ediyor. 2018 YGS son başvuru tarihini yaklaşmak üzere. YGS başvuruları için son gün beklenilmemesi gerekmemektedir.

2018 YGS Başvuru kılavuzu yayınlandıktan sonra üniversite sınavına girecek adaylar başvuru kılavuzunu dikkatli okuyarak başvurularını yapıyor. OSYM YGS Başvuruları sadece ais.osym.gov.tr adresinden yapılmaktadır. başvuru tarihleri Ocak 2018 olduğu için başvurusu süresi baya bir uzun. Eğitim uzmanları başvuruların aceleye gelmemesini iletmektedir.

2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvuru işlemleri, Ocak 2018 tarihinde başlayacak ve Ocak 2018 tarihinde sona erecektir.

2018-ÖSYS’ye (Sınavsız Geçiş dâhil) ilişkin başvurma, başvurma koşulları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kurallar ve işlemler, 2018-ÖSYS Kılavuzunda yer almaktadır. Adaylar, 2018-ÖSYS Kılavuzuna aşağıdaki bağlantıdan erişebileceklerdir. Başvurular kılavuzdaki kurallar doğrultusunda yapılacaktır. 2018-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

2018 YGS BAŞVURU KILAVUZU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Adayların ÖSYS başvurularının alınması ile ilgili çalışmalar tamamlanmıştır. Başvuru esnasında adayların herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için başvuru sistemi, başvuru merkezlerine test amaçlı açılmış, başvuru merkezleri sistem üzerindeki kontrol işlemlerini yapmışlardır. Adayların, başvuru merkezlerinde oluşabilecek yoğunluğu dikkate alarak, başvuru işlemlerini başvuru süresinin son günlerine bırakmamaları önemle hatırlatılır.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Mart 2018'de yapılacak, sonuçlar Mart 2018'de açıklanacak. YGS başvuruları, Ocak 2018'de alınacak.

2018 YGS Başvuru tarihleri OSYM 'nin takviminde belirtildi. 2018 YGS Sınavına az bir zaman kaldı. YGS Başvuru tarihleri için sınava girecekler çok merak ediyor. 2018 yılı YGS başvuruları OSYM ' den gelecek duyuru sonrasında sınava girecekler ais.osym.gov.tr adresinden başvurularını yapacak. Daha sonra ygs sınavı için çalışmalarını hızlandıracak. 2018 YGS Banka ücreti konusunda henüz bir resmi açıklama yok. Tüm gelişmeler osym.gov.tr ' den gelecek haber ile belli olacaktır.

OSYM Sınav takviminde 2018 YGS sınavı Mart 2018 günü yapılacaktır. Sınav başvuru tarihi ise ocak 2018 tarihleri arasında OSYM Başkanlığı resmi internet sitesinden başvurular yapılacak. 2018 YGS başvuruları ais.osym.gov.tr adresinden kişisel olarak yapılacaktır. Önceki senelerde de genellikle hep YGS başvuruları ocak ayında yapıldı.

ÖSYM, gelecek yıl yapılacak sınavlara ilişkin başvuru tarihleri ni açıkladı. Buna göre, Mart'ta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na başvurular Ocak'ta alınacak,

Üniversiteye adaylarının gireceği ve Haziranda yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına başvurular ise Nisan 2018 tarihlerinde yapılacak.

ENGELLİLER İÇİN YGS PUANI 100

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, özel yetenek sınavını kazanıp herhangi bir programa yerleşemeyen engelli öğrenciler için YGS taban puanını 100’e indirdiklerini açıkladı. Çetinsaya, ikinci öğretimdeki yüksek lisans sorununun aşıldığını ve alınan karar gereği artık ikinci öğretimde de tezli tezsiz yüksek lisans yapılabileceğini söyledi.

219. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı, Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. ÇÜ Hippokrat Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantı ‘219. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’ saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Türkiye genelinde 120 rektör ve Üniversitelerarası Kurul Üyesinin katıldığı toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya kurulda önemli mesajlar verdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya konuşmasına, Yükseköğretim Kurulu Ortak Veritabanı Sistemi (YÖKSİS) hakkında bilgi vererek başladı. YÖKSİS’in Yükseköğretim Kurumları ile ilgili her konuda bilginin temin edilebileceği tek adres olacağını belirten Prof. Dr. Çetinsaya sistem ile ilgili şunları söyledi; “YÖKSİS, Yükseköğretim Kurumlarının alt birim, akademik ve idari personel, öğrenci, akademik personel özgeçmişleri ve farklı birçok bilginin tutulduğu merkezi bir veritabanıdır. YÖK ile üniversitelerimiz arasındaki kadro onay, birim hareketleri ve personel atama gibi süreçlerin manyetik ortamda tutulduğu, akademik personellerimizin detaylı özgeçmişlerini girebildikleri ve online birçok raporun alınabildiği YÖKSİS, bu bilgileri web servisleri yolu ile de diğer paydaşlara sunmaktadır.

Yükseköğretim kurumlarımıza kayıtlı tüm öğrencilerimizin bilgileri, öğrenci veritabanına üniversitelerimiz tarafından eklenecek. Anlık ve güvenilir bilgiler elde edebilmek için web servis protokolleri ile sizlerde yapılan işlemlerin otomatik olarak YÖKSİS’e de işlenmesi gerekiyor. 31 Ocak 2014’e kadar tavsiye niteliğinde olan web servis protokollerinin yerine getirilmesi konusu, bu tarihten itibaren zorunlu hale gelecek.”

Son iki yıldır üzerinde çalıştıkları önemli projelerin sonuçlanıp uygulama aşamasına geldiğini vurgulayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, bu projelerden biri olan ‘gerçekçi kontenjan’ uygulamasını anlattı. Boş kontenjanların kamuoyunda en çok eleştirilen konu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çetinsaya 2 yıllık ön lisans programlarında gerçekçi kontenjan siyaseti izleneceğini söyleyerek, uygulamaya geçecek projelerle ilgili bilgiler verdi.

ÖĞRENCİYE SINAVSIZ YATAY GEÇİŞ HAKKI

Ek yerleştirmenin amacından çıktığını ve gerçekçi kontenjan bağlamında da zaafa uğratmaya başladığını aktaran Çetinsaya, “Bu yıl ki amacımız, ek yerleştirmeyi orijinal manasıyla uygulamak. Yani her üniversite nisan ayına kadar bölümlerini, fakültelerini kontenjanlarını bildirecek, haziranda da boş kalanlar için ek yerleştirme yapılacak.

ÖSYM sınavlarının ideal olarak nasıl yapılabileceğinin tartışıldığı bir zeminde, sürece nasıl bir katkı sağlayabiliriz diye düşündüğümüzde yaptığımız analizde şunu gördük; Liselerden 800 bini aşkın öğrenci mezun olmasına rağmen sınava 1 milyon 900 bin kişi giriyor. Bu dengesizliği analiz ettiğimizde, sayıları değişmekle birlikte 500 bin mutsuz öğrencinin varlığını tespit ettik.

Yani öğrenci bir programı kazanıyor ama mutsuz olduğunu anladığında da idealindeki asıl bölümü kazanabilmek için tekrar sınava giriyor. Şimdi bu 500 bin öğrenciyi yeniden sınava sokmadan ama adalet prensibinden de vazgeçmeden ‘eğer şartı uyuyorsa’ istediği bölüme geçmesine imkan tanıyacağız. Ama bunun şartı, öğrencinin LYS’deki tüm sınavlara girmiş olması... Çünkü bu sistem ancak öğrenciler tüm sınavlara girdiği zaman işleyebilir. “

HEDEFİMİZ YILDA 10 BİN DOKTORA MEZUNU VERMEK

Yeni stratejik çalışmalarında doktora eğitiminin çok önem kazandığını vurgulayan YÖK Başkanı, “Türkiye’de her yıl 4 bin – 4 bin 500 civarında doktora mezunu veriyoruz. Ama ülkemizin 21. Yüzyıl hedefleri arasında bizim her yıl en az 10 bin doktora yaptırmamız lazım. Çalışmalarımızda buna yoğunlaştıracağız. 1998 yılında, ikinci öğretimde yüksek lisans yapılamaz kararı alınmış. Ancak konuyu incelediğimizde bu karardan sonra birçok mağdurun olduğunu tespit ettik ve konuyu masaya yatırdık. Yeni aldığımız karara göre ikici öğretimliler de artık tezli ve tezsiz yüksek lisans yapabilecekler.” diye konuştu.

Engelli öğrencilerle ilgili de önemli ve sevindirici kararlar aldıklarını ifade eden Prof. Çetinsaya, “Çok yetenekli engellilerimiz var ama YGS’de ancak belli bir puan alabiliyorlar. Özel yetenek sınavını kazandıkları halde YGS puanları yetmiyordu. Bu tür örnek olayları inceleyip engelliler için YGS puanını 100’e indirdik. 100’ün üzerinde puan alanlar ve özel yetenek sınavını kazananlar istedikleri programa yerleşebilecekler.” ifadelerini kullandı.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar da kurula ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çukurova Üniversitesi’nin kuruluş tarihçesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kibar, “Kurulduğu günden beri, Üniversitemiz bilimsel, sosyal ve kültürel alanlarda yaptığı katkılarla bölgenin ilerlemesine hizmet etmiş, Kahramanmaraş, Mersin, Hatay ve Osmaniye gibi yakın çevremizdeki illerde bulunan üniversitelerin kurucusu olmuş ve bunların gelişimine katkı sağlamıştır. Ülkemiz ölçeğinde nispeten köklü geçmişi ile Çukurova Üniversitesi şu anda da bölgemizde yeni kurulmakta olan üniversitelere destek vermeye devam etmektedir.” dedi.

TEMEL BİLİMLERİN ÜNİVERSİTELERDE GÜÇLENMESİ GEREKİYOR

Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için üretilen bilgilerin teknoloji ve inovasyona dönüştürülmesi gerektiğini aktardı. Üniversitelerin başında olan rektörlerin bilgiyi teknolojiye dönüştürmek için çalışma yapması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. İbicioğlu, “Üniversitelerin en tepesindeki yöneticileri olarak bu konunun öneminin farkında olmamız gerekiyor.” dedi.

Temel bilimlerin üniversitelerde güçlenmesi gerektiğine de vurgu yapan Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, “Üniversitelerde her şeyden önce inovasyon yapmak istiyorsak uygulamalı bilimlerin güç kazanması, uygulamalı bilimlerin güç kazanabilmesi için de temel bilimlerin güç kazanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise üniversitelerin toplumların gözbebeği olduğunu belirtti. Vali Coş, “ Sadece bugünümüzü aydınlatan değil geleceğimizi de şekillendiren üniversitelerimizin gelişimi için tüm kesimlerce desteklenmesi gerekiyor. Adana Valiliği olarak, ilimizde bulunan ve bundan sonra da kurulacak tüm üniversitelerimize katkıda bulunmaya hazırız.” dedi.

Konuşmaların ardından Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar tarafından, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve ÜAK Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu’na plaket takdim edildi.

BAŞVURULAR OCAK'TA BİTİYOR

- Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim S. Canbolat, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başvurularının Ocak günü sona ereceğini belirtti.

Şimdiden ben tüm adaylara başarılar diliyorum. Adaylar kendi okullarına da başvurabiliyorlar. Posta yoluyla da başvurabiliyorlar. Dolayısıyla önceki yıllara göre ÖSYM Koordinatörlüğüne olan başvuru sayısı biraz daha azaldı. Çünkü başvuru yerleri çoğaldı. Dolayısıyla öğrenciler daha rahat oluyor. Başvurular Ocak 2018 tarihinde son bulacak. Sonrasında diğer süreçler başlayacak” diye konuştu.

Kılavuza göre, YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer alacak. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumlu olacak. YGS’de Türkçe’den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru sorulacak.
TYT
Hanci.org sizlere daha iyi hizmet sunmak için çerezleri kullanıyor.
Hanci.org sitesini kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş olacaksınız.
Detaylı bilgi almak için Gizlilik ve Çerez Politikası metnimizi inceleyebilirsiniz.