Hangi Bölüm Hangi Puan Türü ile Alıyor 2018?



TYT Bölümü Meslekleri,TYT Puanlı Bölümleri sizleri için derledik. Yeni sınav sistemi ile birlikte puan türleri 18 den 5 düşürüldü. Öğrencilerin en çok merak ettiği konuların başında sözel bölümü ile alınacak bölümler ve puanların ne olacağı

TYT bölümleri TYT ve YKS ile alan bölümler olarak ikiye ayıra biliriz. Bunlar 2 Yıllık TYT bölümler ile 4 yıllık TYT bölümlerdir.

Daha önceki sistemdeki 2 yıllık ve 4 yıllık bölümler aşağıdaki gibi , bu yılda bu bölümler sözelden alacağı kanaatindeyiz. Kılavuz yayınlanır yayınlanmaz bütün bölümleri sizler için derleyip buradan ulaşabilirsiniz.

Sınavın içeriği ve soru sayısı bakımından

TYT YKS Net Sihirbazı indir

Yükseköğretim Program Atlası İndir

YÖK TYT YKS başarı sırası sihirbazı indir

TYT ve YKS'de puan türleri yükseköğretim programlarının özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Bölümler ve puan türleri yeni yayınlanacak olan kılavuzda açıklanacaktır.

Üniversiteye girişte bu yıldan itibaren uygulanacak sınavda, puan türleri yükseköğretim programlarının özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Adayların, sadece tercih etmek istedikleri bölümler için istenen soruları yanıtlamaları, yerleşmede avantaj sağlayacak.

YKS başvuruları Mart 2018 tarihleri arasında yapılacak birinci aşama sınavı olan TYT kılavuzunda, hangi bölümler için hangi puan türlerinin esas alınacağı duyuruldu.


PUAN TÜRLERİ VE KAPSADIĞI TESTLER

TYT'deki puan türleri, kapsadığı testler ve puan türünün hesaplanmasında baz alınacak test yüzdeleri şöyle:

Temel Matematik (Yüzde 40), Fen Bilimleri (Yüzde 30), Türkçe (Yüzde 20), Sosyal Bilimler (Yüzde 10)

Fen Bilimleri (Yüzde 40) ve Temel Matematik (Yüzde 30), Türkçe (Yüzde 20), Sosyal Bilimler (Yüzde 10)

Türkçe (Yüzde 40), Sosyal Bilimler (Yüzde 30), Temel Matematik (Yüzde 20), Fen Bilimleri (Yüzde 10)

Sosyal Bilimler (Yüzde 40), Türkçe (Yüzde 30), Temel Matematik (Yüzde 20), Fen Bilimleri (Yüzde 10)

Türkçe (Yüzde 37), Temel Matematik (Yüzde 33), Sosyal Bilimler (Yüzde 20), Fen Bilimleri (Yüzde 10)

Temel Matematik (Yüzde 37), Türkçe (Yüzde 33), Fen Bilimleri (Yüzde 20), Sosyal Bilimler (Yüzde 10).

TYT PUAN TÜRLERİYLE GİRİLEBİLECEK ÖN LİSANS PROGRAMLARI

TYT için belirlenen puan türlerinin her biriyle girilebilecek yükseköğretim programları farklı olacak.

Örneğin TYT puan türüyle ön lisans programları olan Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Teknolojisi, Elektronik Teknolojisi, Harita ve Kadastro, İnşaat Teknolojisi, Makina, Mekatronik, Otomotiv Teknolojisi; TYT ile Ağız ve Diş Sağlığı, Anestezi, Boya Teknolojisi, Çevre Sağlığı, Kağıt Teknolojisi, Kimya Teknolojisi, Maden Teknolojisi; TYT ile Basın ve Yayıncılık, Adalet, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik; TYT ile Aşçılık, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı, Çocuk Gelişimi, Geleneksel El Sanatları, Görsel İletişim, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Turizm Animasyonu, Marka İletişimi; TYT ile Basım ve Yayın Teknolojileri, Emlak ve Emlak Yönetimi, İkram Hizmetleri, Kooperatifçilik, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı, Mimari Restorasyon, Otobüs Kaptanlığı, Posta Hizmetleri, Turizm ve Seyahat Hizmetleri; TYT ile Bankacılık ve Sigortacılık, Bilgi Yönetimi, Çay Eksperliği, Deniz ve Liman İşletmeciliği, İnsan Kaynakları Yönetimi, Tapu ve Kadastro, Ormancılık ve Orman Ürünleri, Pazarlama gibi bölümlere girilebilecek.

TYT İLE GİRİLEBİLECEK LİSANS PROGRAMLARI

Bazı lisans programları, TYT puan türleri ile öğrenci alacak. Kimya Öğretmenliği TYT, Okul Öncesi Öğretmenliği programına TYT; Özel Eğitim Öğretmenliği, Zihin Engelliler Öğretmenliği, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği, İşitme Engelliler Öğretmenliği, İlahiyat gibi programlara TYT; Üstün Zekalılar Öğretmenliği, İşletme Bilgi Yönetimi (Yüksekokul), İnsan Kaynakları Yönetimi (Yüksekokul) programlarına TYT puan türüyle öğrenci yerleştirilecek.

LYS PUAN TÜRLERİ

TYT ve barajı geçenlerin katılacağı YKS girecek olan gençlerin bu yıl dikkat etmeleri gereken nokta, programlarda yapılan "puan türü" değişiklikleri ve testlerin değişen ağırlıkları olacak.

Bu değişiklikler, başta hukuk olmak üzere Türkçe Matematik (TM) puan türleri ile tercih yapacak gençleri yakından ilgilendiriyor. Çünkü hukuk fakültelerine bu yıldan itibaren TM ile değil, TM ile öğrenci alınacak, edebiyat soruları bu puanın oluşmasında daha fazla etki yapacak.

TM puan türünü oluşturan sınavlardan Türkçe Matematik YKS sınavındaki testlerin ağırlık katsayıları da değişti. Bu değişikliklerin ne anlama geldiğine bakalım.

Başta hukuk, işletme, sosyoloji, psikoloji gibi Türkçe Matematik (TM) puan türleriyle tercih yapacak öğrencinin gireceği sınavlar değişmeyecek. Yine eski yıllarda olduğu gibi Matematik ve Edebiyat- Coğrafya sınavlarına girecek.


AĞIRLIKLAR NE OLDU?

İşte bu hesaplama yapılırken geçen yıla göre testlerin puan türlerinin oluşmasına yapacağı ağırlıkları değişecek. TM-1, TM-2 ve TM-3 olmak üzere 3 farklı puan türünün hesaplanmasında TYT'nin testlerinin katkısı yine yüzde 40 olacak. Geçen yıla göre TYT içinde yer alan Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testinin ağırlık yüzdeleri ayrı kalacak.

Ancak işletme, maliye, uluslararası ticaret gibi TM-1 puanıyla öğrenci alan programlar için yapılan hesaplamada Matematik sorularının etkisi geçen yıl olduğu gibi yüzde 25 olacak. Geometri soruları yüzde 10 değil yüzde 8, Türk Dili ve Edebiyatı soruları yüzde 18 değil yüzde 20 etki yapacak.
Coğrafya- 1'in etkisi yine eskisi gibi yüzde 7.

Küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler gibi TM-2 puanıyla öğrenci alan programlarda bu kez TYT'nin Matematik sorularının etkisi yine yüzde 22 ama geometrinin etkisi yüzde 8'den yüzde 6'ya düştü. Türk Dili ve Edebiyatı soruları ise yüzde 22 değil ama yüzde 24 etkili. Coğrafya-1 Testi'nin bu puan türüne etkisi yine yüzde 8.

Psikoloji, sosyoloji gibi artık hukuk fakültelerinin de öğrencilerini seçerken kullanacağı TM-3 puanında Matematik sorularının etkisi yine yüzde 18. Ancak bu puan türünün oluşumunda Geometri'nin etkisi yüzde 7'den yüzde 5'e düştü. Türk Dili ve Edebiyatı sorularının etkisi ise yüzde 25'ten yüzde 28'e yükseldi. Coğrafya-1'in etkisi de yüzde 10'dan yüzde 9'a düştü.

TYT NEDİR?

TYT yüksek öğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı YKS 'ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır ve YKS puanının %40'ını oluşturur. TYT ile girilebilecek 4 yıllık ve 2 yıllık bölümler vardır.

TYT PUANI İLE HANGİ BÖLÜMLER TERCİH EDİLEBİLECEKTİR?

Şu an elinizdeki TYT sonuç belgesi ile tercih yapılmayacaktır. Çünkü sınav süreci YKS'den sonra tam anlamıyla tamamlanmış olacaktır. Üniversite tercihleri Temmuz ayının 2. haftasından sonra yapılacaktır.

TYT PUANLARINA AOBP (AĞIRLIKLI ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI) EKLENMİŞ MİDİR?

TYT sonuçlarında verilen puanlar, yalnızca sınavdaki başarınız baz alınarak verilmiş ham puanlardır. TYT, eğitim öğretimin halen devam ettiği bir dönemde uygulandığı için, şu anda 12. sınıfta okuyan adayların diploma puanları ÖSYM'ye bildirilmiş değildir. Eğitim öğretim dönemi bittiğinde her okul mezun olan adayların diploma puanını ÖSYM'ye bildirecektir. Dolayısıyla şu anda TYT'de bildirilen puanlar ham puanlardır.

DİPLOMA PUANLARI OKULLAR KAPANDIKTAN SONRA GÖNDERİLECEĞİ İÇİN TYT PUANLARI YENİDEN Mİ HESAPLANACAKTIR?

Okulların gönderdiği diploma puanları AOBP'ye dönüştürülecek ve her adayın TYT puanına eklenecektir. Böylece TYT puanları da yeniden hesaplanmış olacaktır.

MEZUN DURUMDA OLAN VE GEÇMİŞ SENELERDE AOBP'LERİ BELİRLENMİŞ OLAN ADAYLAR İÇİN NE YAPILACAKTIR?

Yeni sınav sisteminde AOBP'nin çarpılacağı katsayılar değişmiştir. Bu nedenle geçmiş senelerde AOBP'si belli olan adayların puanları yeniden hesaplanacaktır.

MESLEK LİSELERİNDE OKUYAN VE YALNIZCA TYT'YE GİRECEK ADAYLAR İÇİN DURUM NE OLACAKTIR?

Meslek liseli adaylar için de durum yukarıda anlatıldığı gibi olacaktır. Bu adaylar YKS' ye girmeyecek olsa bile Temmuz ayını bekleyecekler ve AOBP'leri eklenmiş sınav sonuçları ile tercih yapacaklardır.

SAYISAL ALAN ÇIKIŞLI BİR ADAY, TYT DEN BARAJI GEÇEMEMİŞ ANCAK; TYT'DAN BARAJI GEÇMİŞTİR. BU ADAY YKS' YE GİREBİLECEK MİDİR? GİRECEKSE HANGİ YKS'LERE GİRECEKTİR?

Aday, hangi puan türünden 180 baraj puanını geçmiş olursa olsun, YKS' ye girme hakkına sahip olur. Kendi alanından barajı geçememiş bir aday, "YKS' testlerine giremez" gibi bir dedikodu, sınav sonuçları açıklandığı andan itibaren kamuoyuna yayılmıştır. Oysa sınav sistemi, adayın kendi alanındaki başarısını değil TYT testlerindeki başarısını YKS' ye eklemektedir. Aday, hangi TYT puanından 180 geçerse geçsin istediği YKS' ye girebilecektir.

TYT'DEN ALINAN PUANLARIN %40'I YKS' YE NASIL EKLENECEKTİR?

TYT'den alınan puanın %40'ı doğrudan YKS' ye eklenmeyecektir. Örneğin; TYT 1'den 400 puan alan bir aday olsun. Bu adayın TYT puanının %40'ı 160 yapar. Ancak bu hesaplama yanlıştır. Doğru hesaplama şu şekilde yapılacaktır: 400 puan alan bu adayın her test düzeyindeki başarısı ayrı ayrı hesaplanacak ve YKS puanlarına eklenecektir. Örneğin MF 1 puanının hesabı için TYT'de yaptığı Türkçe netlerinden kaç puan elde ettiği hesaplanacak ve ortaya çıkan sayının %11'i eklenecektir. YKS testlerinde bulunan puan türlerinin tamamı bu şekilde hesaplanacaktır. YKS' deki her puan türü için TYT testlerinin katkısı farklıdır.

TYT SONUÇLARINDAKİ BAŞARI SIRASI VE PUANLAR, SINAV BAŞARISI İLE İLGİLİ NE KADAR FİKİR VERİR?

Aday yalnızca TYT puan türleri ile tercih yapmayı planlıyorsa elindeki sonuçlar ortalama bir değerlendirme yapmasına izin verecektir. Çünkü adayın puanına okul diploma puanı henüz eklenmemiştir. Yapılabilecek olan yalnızca şu olacaktır: Aday, TYT puanının üzerine tahminen bir AOBP eklemesi yapacak ve başarı sırasını da bu oranda yükseltecektir. Ancak yine de AOBP eklemesinden sonra doğru bir başarı sırası tahmini yapmak zor olacaktır.

Tercih yapacak adayların bilmesi gereken bir diğer noktada 2010 yılı üniversite kontenjanlarıdır. TYT puanları ile öğrenci alacak programların kontenjanı henüz bilinmemektedir. Bu nedenle yapılacak tahminler güvenilir olmayacaktır.

Aday YKS'den alacağı puanlarla tercih yapmayı planlıyorsa TYT puanları derinlikli bir fikir vermeyecektir. Çünkü YKS' ye girecek aday sayısı, YKS test türlerinin hepsine ya da bir kısmına girecek aday sayısı ve bu adayların YKS başarısı gibi çok önemli ayrıntılar henüz netleşmemiştir.

TYT PUANLARI ADAYLAR TARAFINDAN NASIL YORUMLANMALIDIR?

150 altı

Bu adaylar, eğer Sınavsız Geçiş hakları yoksa hiçbir şekilde tercih yapamayacaklardır. Sınav süreci bu adaylar için tamamlanmıştır.

150–179 arası

Puanlarınızdan biri bu dilimde ise;

AÖF'de bulunan kontenjansız 2 ve 4 yıllık tüm programları tercih edebilirsiniz.

Önlisans programlarını tercih edebilirsiniz.

Meslek lisesi çıkışlıysanız, kendi alanınızın dışında kalan önlisans programlarını tercih edebilirsiniz.

Özel yetenekle öğrenci alan programların bazılarına başvurabilirsiniz. (Eğitim programları 180 puan istemektedir)

180-…

Puanlarınızdan biri bu dilimde ise;

YKS'lerden istediğinize başvurabilirsiniz.

TYT puanı ile öğrenci alan 4 yıllık bölümleri tercih edebilirsiniz.

TYT BAŞARI SIRASI NASIL YORUMLANMALIDIR?

TYT puanları ile birlikte verilen başarı sırası, yukarıda da sıklıkla belirttiğimiz gibi kendi başına bir fikir vermeyecektir. Aday, TYT'de 350.112'inci olmuş olabilir ancak bu sıralama olduğu gibi YKS sonuçlarına aktarılacak değildir. YKS sonuçları sınav başarınızın %60'ını belirleyecek önemde bir sınavdır. Bu nedenle yalnızca TYT sonuçlarına bakarak bir genel sıralama tahmininde bulunmak zor olacaktır.

TYT YKS puan türleri neyi ifade eder?

Sayısal puan türü, sözel puan türü, eşit ağırlık puan türüdür.


YKS'de hesaplanan puan türleri neyi ifade eder?

MF sayısal bölüm öğrencileri için gelecek puan türleridir. Her puan türünden farklı alanlar tercih edilmektedir. (tb.1) TM eşit ağırlık bölümü öğrencileri için hazırlanmış puan türleridir. (tb.2) TS sözel bölüm öğrencileri için hazırlanmış puan türleridir.(tb.3) DİL yabancı dil bölümü öğrenciler için hazırlanmış puan türleridir.

PUAN TÜRÜ - AĞIRLIKLI KONUSU - SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR

MF-1

Matematik Ağırlık. Prog.
Aktüerya Bil. Matematik, İstatistik. inans Mat, Mat. Öğrt. Uygulamalı Mat. Bilgisayar Bilimleri.

MF–2

Fen ağırlıklı Prog.
Fizik, Kimya, Biyoloji, Fizik Öğret. Biyoloji Öğret.

MF–3

Sağlık Bilimleri Prog.
Tıp, Eczacılık, Diş Hek. Hemşirelik, Veteriner, Biyokimya, Fizyoterapi. Genetik ve Biyomühendislik,

MF–4

Mühendislik, Teknik Prog.
İnşaat Müh., Makine Müh., Bilgisayar Müh., Çevre Müh., Endüstri Müh., Mimarlık, Gıda Müh.,

PUAN TÜRÜ - AĞIRLIKLI KONUSU - SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR

TM–1
Matematik ağırlıklı


İktisat, İşletme, Ekonometri, Deniz İşlet. Yön. İşletme, Ulus. Ve Lojistik, Bankacılık ve Finansman, Sağlık Yönetimi, İç Mim. ve Çevre Tasarımı.

TM–2
Matematik ile Türkçe


Hukuk, Kamu Yön., Ulus.İlişkiler, Sınıf Öğretmenliği.

TM–3
Türkçe-Edebiyat


Psikoloji, Felsefe, Sosyoloji, Rehberlik ve Psk. Danışmanlık. Sosyal Hizmet. Arkeoloji, Antropoloji.


PUAN TÜRÜ - AĞIRLIKLI KONUSU - SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR

TS-1

Sosyal Programlar

Halkla İliş., Gazetecilik, Radyo -TV-Sinema, Coğrafya, Sosyal Bil.Öğr. Basın ve Yayın, Görsel İletişim, Tasarımı, Reklâmcılık ve Halkla İlişkiler

TS-2

Dil ve Tarih ağırlıklı Prog.
Sanat Tarihi, Türk Dili ve Ed., Tarih, Türkçe Öğr., Hititoloji


PUAN TÜRÜ - AĞIRLIKLI KONUSU - SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR

DİL–1

İngilizce, Almanca ve Fransızca Yabancı Dil Programları
İngiliz Dili ve Edebiyatı, Almanca Öğr., Fransız Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat(Alm, Fra, İng), Mütercim-Terc. (Alm, Fra, İng)

DİL–2

Batı Dilleri
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, İtalyan Dili ve Ed., Arnavutça

DİL-3

Doğu Dilleri
Çin Dili ve Edebiyatı, Japonca Öğretmenliği, Urdu Dili ve Edebiyatı

Hanci.org sizlere daha iyi hizmet sunmak için çerezleri kullanıyor.
Hanci.org sitesini kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş olacaksınız.
Detaylı bilgi almak için Gizlilik ve Çerez Politikası metnimizi inceleyebilirsiniz.