Hangi program için hangi başarı sırası geçerli?
Elektronik kayıt uygulaması ek yerleştirmelerde var mı? YÖK'ün geçen yıl tıp ve hukuk bu yıl da mimarlık ve mühendislik programları için getirdiği başarı sırası barajı ek yerleştirme için de geçerli. Bu barajları dikkate alarak tercihlerinizi yapmalısınız.
YÖK, geçen yıl tıp ve hukuk fakülteleri için başarı sırası barajı getirdi. Bu barajlar tıp fakültesi için ilgili puan türünde yani MF-3'te ilk 40 bin, hukukta ise ilgili puan türünde TM-3'te ilk 150 bin oldu.
Bu başarı sırasında olmayan adaylar tıp ve hukuk tercihi yapamadı. Bu yıl ise YÖK iki bölüm için daha baraj kararı aldı ve ilk merkezi yerleştirmede de bu kararı uyguladı. Buna göre ilgili puan türünde yani MF-4'te ilk 200 binde olmayan mimarlık programlarını tercih edemedi.
Ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç mühendislik okumak isteyenler de MF-4'te ilk 240 bin başarı sırasında değillerse baraja takıldı.
Bu arada ziraat fakültelerinin gıda mühendisliği programını tercih etmek için de MF-4 puan türünde ilk 240 bin başarı sırası şartı vardı. İşte bu 4 programı tercih etmek isteyenler nasıl başarı sırası barajına takıldılarsa aynı kısıtlama ek yerleştirmede tercih yapmak isteyen adayları da ilgilendiriyor. Çünkü barajlar kalkmış değil.
Bu 4 programdan birinde okumak istiyorsanız ilgili puan türlerinde aranan başarı sırasında olmanız gerekiyor. Bu barajlar yalnızca Türkiye'deki üniversiteler için değil, KKTC'deki üniversiteler için de geçerli.
Birçok genç KKTC üniversitelerinin barajdan muaf olduğunu sanıyor ama bu yanlış. Bazı vakıf üniversitelerinin de YÖK'ün tüm üniversiteler için getirdiği bu barajı daha da yükseltebileceklerini de unutmayın.
BARAJ BOŞ KONTENJANA YOL AÇTI MI?
YÖK'ün baraj kararının bu programları nasıl etkilediğine bakalım. Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar, Habertürk için baraj olan programlardaki boş kontenjanları çıkardı. Buna göre tıp fakültelerinde boş kontenjan 75, hukuk fakültelerinde 524, mimarlık fakültelerinde 806. Mühendisliklerde ise boş kontenjan 16 bin 176 oldu.
TERCİH FORMU NASIL DOLDURULACAK?
Tüm adaylar ek yerleştirmeye başvurabilmek için Tercih Formu'nu doldurmak zorunda. Bu formu doldururken dikkat etmeniz gereken noktalar şöyle:
-Sınavsız geçiş, sınav puanları ve hangi tablolardan seçim yapacağınızı belirleyin
-Programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını doğru yazdığınızı kontrol edin
-Tercihlere başlamadan önce bu kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma hakkınız olduğunu öğrenin
-Yanlış tercihin sorumluluğunun size ait olduğunu unutmayın
-Tercihlerinizi, 1 numaralı tercih alanından başlayarak yazınız
-Programların yaş, kilo, cinsiyet, sağlık raporu gibi aradığı koşulları taşıdığınızdan emin olun. Aksi halde yerleştirilseniz de kaydınız yapılmayacaktır. Bu yüzden "koşul ve açıklamalar" bölümünü dikkatle okuduktan sonra tercihlerinizi yapmalısınız.
HANGİ PROGRAM İÇİN HANGİ BAŞARI SIRASI GEÇERLİ?
TIP: MF-3: En düşük 40.000
HUKUK: TM-3: En düşük 150.000
MIMARLIK: MF-4: En düşük 200.000
MÜHENDISLIK: MF-4: En düşük 240.000 Orman, Ziraat, Su Ürünleri fakülteleri hariç, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği programı dahil.
KAYIT YAPTIRMAYACAĞINIZ PROGRAMI YAZMAYIN
Her yıl on binlerce genç hatalı tercih yapıyor, yaklaşık yarım milyon üniversiteli ise tekrar sınavlara giriyor. Bazı gençler ise yerleştirildiklerinde kayıt olmayacakları programları tercih listelerine alıyor. Bu programlara yerleştirildiklerinde ise kayıt yaptırmaktan vazgeçiyor. Kayıt yaptırmayanlar ise hem bir yıl eğitimden uzak kalıyor hem de gelecek yıl sınava girdiğinde ortaöğretim başarı puanının çarpılacağı katsayı yarıya düştüğü için yerleştirme puanında kayıp yaşıyor. 60 ile 30 puan arasındaki bu kayıp da küçümsenecek bir puan demek.
NEDEN KAYIT YAPTIRMIYORLAR? PROGRAMI BEĞENMİYOR
Yerleştikleri programlara kayıt yaptırmama nedenlerinin başında programı beğenmemek geliyor. Bir de bu programda okumayı hiç düşünmeyip, tercihlerin tümünü doldurmak adına bu programları listelerine yazanlar var, onlar da kayıt yaptırmıyor.
VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİ ÜCRETSİZ SANIYOR
Hatalı tercih yüzünden kayıt yaptıramayanlar oluyor. Tercih ettiği ve yerleştiği programa öğrenim ücreti ödeyeceğini bilmeyen binlerce genç çıkıyor. Vakıf üniversitelerinin geçmişi 30 yıldan fazla olsa da bugün aileler de öğrenciler de bu üniversitelerde okuyabilmek için öğrenim ücreti ödemek zorunda olduklarının farkında değil.
BURS BULACAĞINI DÜŞÜNÜYOR
Gençlerin vakıf üniversitelerine kayıt yaptıramama nedenlerinden birini de "Nasılsa burs bulurum" diyerek, ücretli programları tercih listelerine almaları oluşturuyor. Oysa burs bulmak sandıkları kadar kolay değil. Vakıf üniversiteleri burslu programlarına zaten merkezi yerleştirme ile öğrenci alıyor. Bunun dışında kalan öğrencilerin öğrenim bursu alabilmeleri için çok başarılı olmaları gerekiyor. İşte "burs bulacağını" düşünen gençler de bu yüzden kayıt yaptıramıyor.
DEVLETTE DE ÜCRETLİ PROGRAM VAR
Yine yanılgıya düştükleri nokta ise devlet üniversitesi de olsa bazı çift diploma programlarının ücretli hatta ortalama 60 bin dolar olduğunun farkında olmamaları. ODTÜ ve İTÜ'nün KKTC'deki kampuslarının da "devlet" olduğunu düşünüp tercih listelerine yazanlar her yıl çıkıyor. Tüm bu nedenlerle on binlerce öğrenci kayıt yaptıramıyor.
TERCİHLERİNİZDE BU HATALARI YAPMAYIN
Başarı sırası barajının tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık programlarında geçerli olduğunu hatırlayın.
En küçük puanı dikkate alın. Bir program merkezi yerleştirmede doldu ve kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kaldıysa o programın artık taban puanı yani en küçük puanı oluşmuş demektir. Bu puana eşit ya da üstünde puanınız yoksa tercih yapamazsınız.
Özel koşulları mutlaka okuyun. Kılavuzda programların karşısında yer alan ve rakamlarla ifade edilen özel koşulları taşıdığınızdan emin olduktan sonra bu programları tercih listenize yazın. Kimi programlar boy, yaş, sağlık gibi şartlar arıyor.
24 tercihin tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Yerleştiğiniz programa kayıt yaptırmazsanız gelecek yıl puanınızın düşeceğini unutmayın.
Kullanmanız gereken puanınız başında Y yani yerleştirme olan puandır. Başında Y olmayan puanı kullanmayın.
Tercih listeniz gerçekten istek sıranıza uygun mu? En çok istediğiniz programı daha üste yazdınız mı?
Bir programın başında puan yazmıyorsa bunun anlamı merkezi yerleştirmede dolmamış bu yüzden de taban puanı yani en küçük puanı oluşmamış demektir. Bu yüzden ilgili puan türünde barajı geçen tüm adaylar bu programları tercih edebilir.
KAYITLAR EYLÜL TARİHLERİNDE YAPILACAK
Ek yerleştirme yapan adaylar sonuçlarını ÖSYM'nin internet sitesinden öğrenecek. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Yükseköğretim programlarına kayıtlar ise Eylül tarihleri arasında yapılacak.
EK YERLEŞTİRMEDE E-KAYIT YOK
Tüm devlet üniversiteleri ile isteyen vakıf üniversiteleri bu yıl yükseköğretim programına yerleşen öğrenciler için e-kayıt yani elektronik kayıt uygulaması yaptı. Ancak ek yerleştirme ile bir yükseköğretim programına yerleşenler için e-kayıt uygulaması olmayacak.
ÖSYM Tercih Kılavuzu
- 'En girişimci ve yenilikçi üniversite Sabancı Üniversitesi'
- 118 bin kontenjan yine boş kaldı
- 2 Yıllık Üniversite Taban Puanları ve Bölümleri 2018
- 2016 ve 2017 üniversite kontenjanlarında artış var mı?
- 2017 İnternetten Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır?
- 2017 LYS Ek Tercihler Kılavuzu Tıklayın!
- 2017 LYS Ek Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2017 LYS Tercihleri Ne Zaman Yapılacak ÖSYM?
- 2017 LYS Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?
- 2017 LYS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2017 ÖSYM Ek Kontenjan Ne Zaman Açıklanacak?
- 2017 ÖSYS Ek Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2017 ÖSYS tercih anketi yayınlandı
- 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Temmuz
- 2017 Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları ÖSYM
- 2017 Üniversite tavan ve taban puanları, bölüm kontenjanları
- 2017 YGS Tercihleri Ne Zaman Belli Olacak?
- 2017 YGS-LYS puan türünde değişiklik var mı?
- 2017-2018 ÖSYM LYS ek yerleştirme tarihleri açıklandı mı?
- 2018 LYS Ek Yerleştirme Kayıt Tarihleri Uzatıldı mı?
- 2018 Milli Sporcular kontenjan listesi ve koşulları
- 2018 Milli Sporcular kontenjan listesi ve koşulları açıklandı
- 2018 ÖSYM Ek Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 ÖSYS Diploma Notu Kontrol Etmek için Tıklayın!
- 2018 ÖSYS yerleştirme sonuçları istatistikleri belli oldu mu?
- 2018 YGS LYS Tercih Kılavuzu ÖSYM İndir
- 2018 YKS ile Tercih Edilecek Bölümler Neler?
- 25 Üniversitenin fizik, kimya ve biyoloji bölümleri boş kaldı
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi Taban Puanları Tıkla Öğren
- Açıköğretime LYS'yle öğrenci alınması kontenjanları etkiledi mi?