LYS puanı YGS puanını düşürür mü?
LYS puanı ygs puanını düşürmez.YGS puanının %40ı alınacak üstüne LYS nin %60ı alınacak. Ayrıca buna okul puanı eklenecek.Yani ygs puanının düşme ihtimali yok ama artma ihtimali %100 olabilir.Peki YGS LYS'yi Ne Kadar Etkileyecek?
YGS sınavı sonrasında adaylar şimdide LYS sınav tarihlerini merak içinde bekliyorlar , Peki LYS sınavları hangi tarihte yapılacak, YGS LYS'yi nasıl etkileyecek, işte detaylar
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS’ye başvurabilecek.
LYS’ye başvurular, Nisan’da alınacak. LYS sınavları 5 ayrı oturum halinde gerçekleşecek. Her oturumda farklı bir sınav uygulanacak.
Dileyen aday tüm oturumlardaki sınavlara girebilecek. Öğrenciler girmek istedikleri bölümlere göre en az iki LYS sınavına katılacaktır.
Sorular lise-2, lise-3 ve lise-4 ağırlıklı konulardan oluşacak. Lise-1 konularında da az oranda soru gelecek. Soru tarzları da daha çok bilgiye dayalı sorular olacak.
ÖĞRENCİLERE UYARILAR
1) Değişik kaynaklardan çok soru çözülerek test tekniği geliştirilmeli.
2) Eğer lise-4 grubu öğrencisiyseniz Okul dersleri ile YGS-LYS derslerini ayırt ederek ona göre çalışma planı yapılmalı.
3) Meslek yönelimi önceden tespit edilmeli ve o puan türüne göre derslere ağırlık verilmeli.
4) Okuma hızı artırılmalı, bu amaçla ara sıra kitap okunmalı
5) Panik yapmadan sistemi en avantajlı nasıl kullanabilme yollarını düşünüp bir an önce uygulamaya
geçilmeli.
Üniversiteye asıl puan LYS'lerden gelecek
YGS sınavı, özellikle Türkçe testi uzun paragraf soruları sebebiyle zordu. Bazı öğrenciler YGS'nin kötü geçmesi nedeniyle LYS'lere hazırlanmayı bırakıyor. Halbuki puanların büyük bir kısmını bu sınavlardan alınan netice etkiliyor. Üstelik LYS'lerde yorum yerine bilgi soruluyor.
Üniversiteye hazırlık sürecinin ilk sınavı olan YGS, bu sene üçüncü kez uygulandı. YGS'de bazı test soruları kolay iken bazıları öğrencileri zorladı. Özellikle Türkçe gibi tüm öğrencilerin yapmak zorunda olduğu ortak testte paragraf niteliğindeki soruların beklenildiğinden fazla gelmesi öğrencilere zaman kaybettirdi. Sınava giren adayların birçoğu sınavı değerlendirirken bir kısmı ise sonuçların moralleri bozacağı endişesiyle sınav sorularına bakmamayı tercih ediyor. Özellikle sınavı hedeflediği gibi gitmeyen adaylar, kalan dönemde LYS hazırlıklarını bırakmayı düşünüyor. Fakat soruların zorluğu tüm öğrenciler için söz konusu olduğundan dolayı bundan sonra yapılacaklar daha anlamlı hale gelecektir.
Sınavı beklentilerin altında geçen adaylar durumlarını LYS'lerle nasıl telafi edebilirler? LYS'lerde puan artırıcı stratejiler nelerdir? YGS ve LYS testlerinin farkı nedir? Bu süreçte öğrenci ve velilere düşen görevler nelerdir? Bütün bu sorularda bilinçlenmek, hazırlık süreci içindeki öğrenci ve velilere önemli rehberlik oluşturacaktır.
YGS'NİN ETKİSİ YÜZDE 28-32
Üniversiteye hazırlıkta sistem gereği iki basamaklı sınav uygulanmaktadır. Ancak iki sınavda elde edilecek sonuçlara göre bir ölçme ve değerlendirme yapılmaktadır. Bundan ötürü adaylar için YGS'nin iyi veya kötü geçmesi çok fazla bir anlam ifade etmemektedir. Çünkü sınav sistemi YGS ve LYS'lerle bir bütünlük oluşturmaktadır. Tek basamaklı sınav sistemine göre iki basamaklı sınav sisteminin en önemli avantajı da budur. YGS sonuçları ortalama değerlendirmenin % 28-32'sine karşılık gelmektedir. Bundan dolayı hazırlıkta sınavın bütünü, gözden kaçırılmamalıdır. Geçen yılın sınav sonuçlarına bakıldığında birçok öğrencinin LYS'den sonra başarılarının yükseldiği ve hedeflerine ulaştıkları görülecektir. Bundan dolayı YGS'si beklentilerinin altında geçenler için moral bozmadan çalışmalarını artırarak devam ettirmek önemli olmaktadır.
PUANLAMADA BÜYÜK PAY LYS'LERDE
Öğrencilerin YGS'si hedeflediği gibi gitmemiş olabilir. Birçok aday YGS'yi iyi geçmediği düşüncesiyle LYS'ye girmek istemeyeceklerdir. Fakat adayların girdikleri YGS'nin LYS'lere etkisi maksimum yüzde 32 oranındadır. Geriye net yapma oranına göre başarıyı değiştirebilecek yüzde 65-70'lik bir dilim kalmaktadır. Adaylar bundan sonraki kalan iki buçuk aylık zamanı iyi bir biçimde değerlendirerek hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceklerdir.
REHAVETE KAPILMAYIN
YGS sonrası adaylarda gözlenen en önemli kayıp, çeşitli bahanelerle sınav sonrası rehavete kapılmaları ve çok önemli zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirememeleridir. Yapılması gereken en isabetli yaklaşım ise bir an önce, YGS psikolojisinden sıyrılmak ve LYS çalışmalarını artırarak devam ettirmektir. YGS sonuçlarının beklenilenin altında gelme endişesi, havaların ısınması, LYS konularının bilgiye dayanması, okul veya dershane devamsızlıkları, isteksiz ve bilinçsiz çalışma durumları öğrencileri hedefinden saptırmamalıdır. Adayların kalan zamanda 3-4 yıllık konuları hatırlayıp pekiştirmesi gerektiğinden dolayı fazla zaman kaybetmeden işe koyulmaları gerekiyor. LYS'ler, stratejik çalışan, zamanı verimli kullanan adayların karşılığını daha çok alacağı bir sınavlardır.
LYS SORULARININ FARKI, BİLGİYE DAYANMASI
LYS sorularının temel özelliği salt bilgiye dayanması, yorum gerektiren soru sayılarının sınırlı olmasıdır. Bilgiye dayalı sorular ise öğrenmenin ilk temelini oluşturmaktadır. Bu tür sorularda öğrencinin bilgiyi, sadece öğrenildiği şekilde doğru olarak hatırlaması istenir. Bu durumda adayların girecekleri LYS'lere kaynaklık eden derslere düzenli ve yoğun çalışması gerekiyor. Bu süreçte unutmayı en aza indirebilmek için öğrenilen materyalin sıkça tekrar edilmesi önemlidir.
YGS-LYS Net Sihirbazı indir
Yükseköğretim Program Atlası İndir
YÖK YGS LYS başarı sırası sihirbazı indir
ÖSYM Tercih Kılavuzu
- 'En girişimci ve yenilikçi üniversite Sabancı Üniversitesi'
- 118 bin kontenjan yine boş kaldı
- 2 Yıllık Üniversite Taban Puanları ve Bölümleri 2018
- 2016 ve 2017 üniversite kontenjanlarında artış var mı?
- 2017 İnternetten Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır?
- 2017 LYS Ek Tercihler Kılavuzu Tıklayın!
- 2017 LYS Ek Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2017 LYS Tercihleri Ne Zaman Yapılacak ÖSYM?
- 2017 LYS Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?
- 2017 LYS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2017 ÖSYM Ek Kontenjan Ne Zaman Açıklanacak?
- 2017 ÖSYS Ek Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2017 ÖSYS tercih anketi yayınlandı
- 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Temmuz
- 2017 Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları ÖSYM
- 2017 Üniversite tavan ve taban puanları, bölüm kontenjanları
- 2017 YGS Tercihleri Ne Zaman Belli Olacak?
- 2017 YGS-LYS puan türünde değişiklik var mı?
- 2017-2018 ÖSYM LYS ek yerleştirme tarihleri açıklandı mı?
- 2018 LYS Ek Yerleştirme Kayıt Tarihleri Uzatıldı mı?
- 2018 Milli Sporcular kontenjan listesi ve koşulları
- 2018 Milli Sporcular kontenjan listesi ve koşulları açıklandı
- 2018 ÖSYM Ek Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 ÖSYS Diploma Notu Kontrol Etmek için Tıklayın!
- 2018 ÖSYS yerleştirme sonuçları istatistikleri belli oldu mu?
- 2018 YGS LYS Tercih Kılavuzu ÖSYM İndir
- 2018 YKS ile Tercih Edilecek Bölümler Neler?
- 25 Üniversitenin fizik, kimya ve biyoloji bölümleri boş kaldı
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi Taban Puanları Tıkla Öğren
- Açıköğretime LYS'yle öğrenci alınması kontenjanları etkiledi mi?