2018 LYS 4'de Hangi Ders Ne kadar Etkili Oldu?



Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) son ikisinden biri olan Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) sona erdi. Bugün LYS-2 Fen bilimleri sınavı için adaylar ter döktü. ÖSYM'nin açıklamalarına göre Adayların 18 bin 40'ı LYS'nin tüm oturumları için başvururken, Haziran Cumartesi günkü LYS-2 fen bilimleri sınavı için 420 bin 732 kişi sınava girdi. Peki LYS 2 Fen Bilimleri sınavı soruları saat kaçta açıklanacak? İşte ÖSYM'nin sınav soruları ile ilgili açıklaması...

2018 LYS Soruları ve Cevapları Tıkla Öğren

Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) fen bilimleri sınavı (LYS-2) sona erdi. Tek oturumda yapılan ve 135 dakika süren sınav, Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Sınavda, fizik, kimya ve biyoloji testleri yer aldı. Öğrencilere, ayrı kitapçıklardaki 30'ar soruluk testler için 45'er dakika süre verildi. Testler ayrı soru kitapçıklarında yer alırken, tek cevap kağıdı kullanıldı. Adayların çoğunluğu, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi. Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve detektörle arandı. Sınav sırasında ÖSYM'yi temsil eden özel görevliler sınav salonlarını dolaşarak, alınan önlemleri denetledi. LYS 2 Fen Bilimleri sınavı için sınavdan çıkan öğrencilerin genel görüşü sınavın oldukça kolay olduğu kimya sorularının biraz zorlayıcı olduğu yönündeydi.

LYS-3 YARIN Yarın ise hem Türkçe-Sosyal (TS) hem de eşit ağırlık Türkçe-Matematik (TM) puanlarında etkili olacak Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS- 3) var. Sınava girecek aday sayısı 772 bin 734. Sınavda 56 soruluk Türk Dili ve Edebiyatı ile 24 soruluk Coğrafya-1 testleri yer alacak. Üniversite adaylarının gireceği Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) için 953 bin 280 kişi başvuru yaptı. ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre, 953 bin 280 adaydan 18 bin 40'ı LYS'de yapılacak 5 oturumunun tümü için başvurdu. Oturumlardan 4'ü için 102 bin 272, 3'ü için 402 bin 915, 2'si için 400 bin 473, sadece biri için de 29 bin 580 aday başvuruda bulundu. İlk oturum olan Haziran Cumartesi günkü LYS-4 sosyal bilimler sınavına 473 bin 440, 14 Haziran Pazar düzenlenecek LYS-1 matematik sınavına 779 bin 280 ve LYS-5 yabancı dil sınavına ise 92 bin 370 başvuru oldu.

LYS'lerin son oturumları Haziran Cumartesi günkü LYS-2 fen bilimleri sınavı için 420 bin 732, Haziran Pazar günkü LYS-3 edebiyat-coğrafya sınavı için ise 772 bin 734 başvuru yapıldı. Geçen yıl 2 milyon 386 bin 348 olan LYS'lerin 5 oturumu yapılan toplam başvuru sayısı bu yıl 2 milyon 538 bin 556'ya ulaştı. LYS 2 Fen bilimleri sınavı soruları Haziran Pazar günü saat 16'dan itibaren erişime açılacaktır.

ÖSYM, LYS-2 ve LYS-3 sorularını son sınavın yapılacağı yarın saat 16.00’da adaylara açacak. Soruların sadece yüzde 20’si kamuoyu ile paylaşılacak. Ancak adaylar şifreleri ve TC kimlik numaraları ile girdikleri sınavların soru kitapçıklarını ve cevap kâğıtlarını görebilecek.

İSTEYENE E-KAYIT

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrenciler için üniversite tercih süreci başlayacak. Bu yıl tercihler Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Üniversite kayıtları ise Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Geçen yıl 32 devlet üniversitesinde pilot uygulama olarak gerçekleştirilen e-kayıt sistemi, bu yıl tüm devlet üniversitelerinde kullanılacak. Ancak bu şekilde kayıt, adayların isteğine bağlı olacak. E-kayıt sistemiyle üniversiteye yapılacak kayıtlar Temmuz - Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

MATEMATİK: Matematik sorularının genel olarak önceki yıllara benzemesine rağmen, zaman harcamayı gerektiren, kapsamlı ve ayrıntı sorgulayan sorular olduğu görüşü hakim. Adaylar çözerken zorlanmış. Zaman sorunu yaşayanlar ve yetiştiremediklerini söyleyenler fazla. Soruların müfredat dağılımında da kısmen değişikliğe gidildiği söylenebilir. Her yıl az soru çıkan kümeler, matris ve determinant gibi konulardan daha çok soru çıkmış. Türev ve trigonometri gibi konulardaki soruları çözmek için birkaç konuyu aynı anda bilmek ve bu bilgileri harmanlamak gerekiyor. Adaylar çözmeye çalışmış olsalar da ortalamaları yükseltecek bir performansın ortaya çıkmayacağını düşünüyorum. Geçen yıl 50 matematik sorusundan adaylar ortalama 10.58 net yapabilmişlerdi. Bu yıl da benzer ya da daha düşük bir ortalama bekleyebiliriz. Çok işlem gerektiren sorulardan oluşmuş. Bazı adaylar, soruların zorluğunu görünce bitmeden sınavdan çıkmış.

Tam bir hayal kırıklığı

GEOMETRİ: Geometri testi ise tam bir hayal kırıklığı. Sınavın en düşük başarı düzeyindeki testlerinden biri. Bu yıl da adayların çoğu “kalem oynatamadıklarından” söz ediyor. Özellikle analitik geometri sorularının çok zorlayıcı olduğunu söyleyen fazla sayıda aday var. Geçen yıl 30 geometri sorusunda 6.02 ortalama yakalayan adayların bu yıl daha düşük bir ortalamada kalabileceklerini tahmin ediyoruz. TM puanlarında geometri testinin etkisinin azaltılmasının geometri dersine yönelimi düşürdüğü anlaşılıyor. Adaylar, analitik sorularının ağırlıklı olduğunu, zaman sorunu yaşadıklarını vurguladılar. Analitik ile ilgili 15 (çember, düzlem analitiği), elips ile ilgili 1 soru sorulmuş. Analitik olmayan kısımdakiler, alan ağırlıklı sorulardan oluşmuş. Öğrenciler bunları çözebilmek için çember konusunu iyi bilmek gerektiğini ifade etti. Soruları çözebilmek için öğrencinin tüm konulara hakim olması gerektiği söylenebilir. Ayrıca geometri testinin matematiğe göre daha zor olduğu öğrenciler tarafından özellikle belirtildi. Belli ki soruların tarzı değişmiş. Kolay gibi gözükmesine rağmen, uğraştıran, zaman harcatan sorular var. Birkaç soru seçici imiş. Az bilgi verilmiş, görmeye dayalı ve yardımcı bilgiler kullanılarak çözülmesi gereken sorular ağırlıklıymış.

LYS 4 sosyal bilimler kolay geçti

Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ilk oturumu yapıldı. LYS-4’te (sosyal bilimler) öğrenciler tarih, coğrafya-2, felsefe grubu ve din kültürü ve ahlak bilgisi soruları çözdü. ÖSYM soruları yayınlamadı ancak öğrencilere göre sorular kolaydı.

Öğrenci yorumlarından yola çıkarak LYS-4’ü değerlendiren uzmanların görüşleri şöyle:

Test ortalamaları yükselebilir

Salim Ünsal (Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı): Sınav sorularını henüz görmedik. Ancak sınava katılan pek çok öğrencimizle görüştük. Öğrencilerin genel olarak sınavın kolay olduğuna dair değerlendirmeler yaptığını söyleyebilirim. Edindiğim izlenim sınav sorularının yoğun bilgi gerektirmeyen, kolay sorulardan oluştuğu, çeldirici ifadelerin yer almadığı, zaman kaybettiren bir nitelik taşımadığı. Adaylar açısından başarılı bir sınav algısı oluştuğunu söyleyebilirim. Adayların YGS’nin Sosyal Bilimler Testinden daha başarılı bir performans sergileyeceklerini düşünüyorum. Bu da derslere ait Türkiye ortalamalarına nispeten olumlu yansıyabilir. Geçen yıl tarih dersinden 44 soru yöneltilmiş ve adaylar 12,44 ortalama elde etmişlerdi. 14 coğrafya sorusunda ise bu ortalama 5,17 olarak gerçekleşmişti. Felsefe ve din kültürüne ait 32 soruda ise adaylar 10,70 ortalamaya erişebilmişlerdi. Bu rakamların bu yıl daha da yükseleceğini bekleyebiliriz. Sorular henüz yayınlanmadığından müfredat ve sınav tekniği yönünden bir değerlendirme yapmak için çok erken.

Fem Yayınları Zümresi:

Faruk Ardıç (Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü):

Tarih: Sınava giren öğrencilerden elde ettiğimiz izlenimlere göre tarih soruları geçen yıla göre daha kolay ve daha nitelikli sorulardan oluştu. Bu da soruların özenle hazırlandığının göstergesidir. Sınava giren adaylar müfredat dışında soru gelmediğini belirttiler. Soru paragrafları oldukça kısa idi bundan dolayı zaman yetirememe problemi yaşanmadı. Sorularda ayrıntılı bilgi verilirken seçeneklerde güçlü çeldiriciler konulmamış. 4-5 tane soru yoruma dayalı (okuduğuna anlama ve yorumlama) soruldu.

Coğrafya-2: Öğrencilerden aldığımız geri dönütlere göre bu seneki coğrafya soruları kolay ve orta zorluktaydı. Konu dağılımı sözel kazanımlara uygun ve YGS müfredatından 3 soru vardı. Coğrafyada soruların ikisi seçici olup daha çok beşeri ve ekonomik coğrafya konu ağırlıktaydı.

Felsefe Grubu: Felsefe grubu sorularının zorluk derecelerini geçen seneye göre oldukça düşürmüşler. Öğrenciler özellikle sembolik mantıkta işlem gerektiren sorularda zorladırlar.

Din Kültür ve Ahlak Bilgisi: Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları belli bir düzeyde din kültürü bilgisi gerektiriyordu. Özellikle Kur’an-ı Kerim’in İtikadi yorumları soruları öğrencileri zorlayacak nitelikteydi.

Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Genel Koordinatörü):

Tarih: Bilgiyi yorumla harmanlamayı gerektiren sorular çıktı. Kronoloji ile ilgili sorular sorulmuş. Soğuk savaş, yumuşama dönemi soruları kolay, kronoloji, Atatürk dönemi eğitimi ile ilgili sorular biraz zor sorulmuş. Tarih bilgi ve yoruma dayalı kısa sorulardan oluşmuş.

Coğrafya: Sorular bilgi ağırlıklı çıkmış, harita ve iklim bilgisi ile ilgili sorular yoğunlukta, 3-4 tane harita bilgisi ile ilgili soru sorulmuş.Haritada hangi bölgede hangi eser yoktur, iklim ve sıcaklık farkı ile ilgili sorular yer almı. Genel anlamda şekilli ve uzun sorular sorulmuş.

Felsefe Grubu: Psikoloji testinde uç sorular sorulmamış, yoruma dayalı kolay paragraf soruları yer aldı.Psikoloji terimi ile ilgili yorumla çözülebilecek sorular çıkmış.Sosyolojide uzun ama kolay, yoruma dayalı paragraf soruları sorulmuş. Pozitif ayrımcılık ile ilgili soruda şıklar birbirine yakın olduğu için çelişkiye düşülmüş. Mantıkta çalışan öğrencinin rahatlıkla çözebileceği sorular sorulmuş, genelde sorular klasik mantık ağırlıklıymış, sembolik mantık ile ilgili 1-2 soru sorulmuş.

Celil Vardar (Final Eğitim Kurumları Rehberlik ve Tanıtım Koordinatörü): Sorular henüz açıklanmadığı için öğrencilerimizden alınan bilgiler doğrultusunda, coğrafya ve tarih sorularının zorlayıcı olmadığı, felsefe ve din sorularının ise zor olduğu, özellikle din sorularının karmaşık olduğu ve cevap şıklarının birbirine çok yakın olduğu belirtildi. Felsefe grubunda mantık konusu ile ilgili soruların zor olduğu anlaşılıyor. Genel olarak tarih, coğrafya, felsefe ve din derslerinden gelen soruların beklenenin dışında bir konudan çıkmadığı, müfredata uygun sorular çıktığı belirtildi.

YGS-LYS Net Sihirbazı indir

Yükseköğretim Program Atlası İndir

YÖK YGS LYS başarı sırası sihirbazı indir
Hanci.org sizlere daha iyi hizmet sunmak için çerezleri kullanıyor.
Hanci.org sitesini kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş olacaksınız.
Detaylı bilgi almak için Gizlilik ve Çerez Politikası metnimizi inceleyebilirsiniz.