ÖSYM'den Sınav Güvenliğinde Yeni Adım
LYS'de adaylara matematik sınavında (LYS-1) matematikten 50, geometriden 30; fen bilimleri sınavında (LYS-2) fizikten 30, kimyadan 30, biyolojiden 30, edebiyat-coğrafya sınavında (LYS-3) Türk dili ve edebiyatından 56, coğrafya-1'den 24, sosyal bilimler sınavında (LYS-4) tarihten 44, coğrafya-2'den 14, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testinde ise 32 soru bulunacak. Yabancı dil sınavında da adaylara (LYS-5) 80 soru sorulacak.
Kimler başvurabilecek
ÖSYS'ye, sınavsız geçiş dahil 2016-2017 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açıköğretim lisesi) son sınıfında okuyan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar, ortaöğretimlerini yabancı ülkelerden yapanlardan durumları bu belirtilenlere uyanlar başvurabilecek.
YGS'ye girmeden sadece sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen adaylar da başvurularını kılavuzda belirtildiği şekilde yapmak zorunda olacaklar.
Durumları bu şartlara uyan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da ÖSYS'ye başvurabilecek. Ancak bu adaylar ÖSYS yükseköğretim programları tercih süresinin son gününe kadar TC uyruğuna geçmedikleri takdirde, 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alacak yükseköğretim kontenjanlarına yerleştirilemeyecek.
Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin 5203 sayılı Kanun ve Türk Vatandaşlığı Kanunu ile saklı tutulan hakların kullanılmasına ilişkin belge sahibi olmaları durumunda, ÖSYS'ye başvurabilecek. Bu adaylar, kontenjan kılavuzunda yer alacak yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı kazanmaları durumunda yerleştirilecek.
Meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adayların haricinde, tüm yükseköğretim programlarına girmek isteyenlerin 2017-YGS'ye girme zorunluluğu bulunuyor.
Başvuru, ücret yatırılmadan yapılmayacak
Ortaöğretim kurumu müdürlükleri ve ÖSYM sınav merkezi koordinatörlükleri başvuru merkezi olarak görev yapacak. Ancak aynı adreste birden çok ortaöğretim okulunun bulunduğu durumlarda, bu okulların hepsine hizmet veren bir başvuru merkezi bulunacak.
Henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylar başvurularını okullarının bağlı olduğu başvuru merkezine yapacaklar ancak burası çalışır durumda değilse okul müdürü, adayları bir başvuru merkezine yönlendirecek. Bir ortaöğretim kurumundan mezun durumdaki adaylardan ilk kez ÖSYS'ye başvuran adaylar, başvurularını sadece ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden yapabilecek. Bu adaylar, diğer başvuru merkezlerinden başvuru yapamayacak. Bu adayların, diploma/mezuniyet belgelerinin onaylı bir örneğini başvuru görevlisine teslim etmeleri gerekiyor.
Mezun olmamış adaylarla mezun durumundaki adaylardan önceki yıllarda ÖSYS'ye başvurusu olan ve merkez kayıtlarda geçerli bir fotoğrafı bulunmayan adaylar, başvurularını bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklar.
Bir ortaöğretim kurumundan henüz mezun olmamış adaylarla mezun durumdaki adaylardan önceki yıllarda ÖSYS'ye başvurusu olan ve kayıtlarda geçerli bir fotoğrafı bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla veya diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklar.
Başvurusunu bir başvuru merkezinde yapması gereken adaylardan, başvuruların yapılabileceği tarihler arasında sürekli zorunlu askerlik görevini yerine getiren, yurt dışında bulunan, sürekli ve ağır hastalık ya da tutukluluk, hükümlülük gibi nedenlerle başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayan adaylar, durumlarının belgelemek şartıyla başvurularını posta yoluyla yapacak.
Başvurusunu bir başvuru merkezinden yapan adayların Aday Başvuru Formu'nu doldurması gerekiyor. Son sınıf düzeyindeki adaylar, bu formu doldurduktan sonra okudukları okulun bir yetkilisine onaylatacak.
Başvuru işlemini yaptıracak adayın, başvuru merkezine gelmeden önce sınav ya da sınavsız geçiş ücretini bankaya yatırdıktan sonra kılavuzda belirtildiği şekilde başvurusunu tamamlaması gerekiyor.
İstanbul'u sınav merkezi olarak seçeceklere uyarı
YGS'de sadece sınavsız geçişe başvuran adaylar, sınav merkezi tercihinde bulunmayacak. Sınav merkezi tercih alanına adayın okulunun bulunduğu veya adresinde yer alan merkez, sınav merkezi olarak yazılacak.
Tercih olarak seçilebilecek sınav merkezleri de sistem tarafından, adayın okulunun bulunduğu veya adresinde yer alan merkeze en yakın sınav merkezlerinden biri olarak sınırlandırıldı. Adaylar tercih alanına sadece sistemce izin verilen sınav merkezlerinden biri yazılabilecek.
İstanbul'da sınava girmek isteyen aday sayısının İstanbul'daki binaların kapasitesinden çok fazla olacağı öngörüsüyle İstanbul'da sınava girme tercihlerine bazı sınırlamalar getirildi. Buna göre, adres ili ve okul ilinin ikisi de İstanbul olan adaylar, İstanbul'daki bölgelerden istediklerini, sınav merkezi olarak birinci ve ikinci tercihlerinde gösterebilecekler. Adres ili ve okul ilinden yalnız biri İstanbul olan adaylar, sınav merkezi tercihlerinden sadece birini İstanbul'daki bölgelerden yapabilecekler. Adres ili ve okul ilinin ikisi de İstanbul olmayan adaylar İstanbul'da sınava girme tercihi yapamayacaklar.
Sınava yurt içinden başvuranlar, YGS'ye girerlerse 40 lira, sınavsız geçişi tercih ederlerse 10 lirayı, kılavuzda belirtilen bankalara elden ya da internet aracılığıyla yatırabilecek.
ÖSYM'den sınav güvenliğinde yeni adım
ÖSYM'nin yaptığı sınavlara girecek adayların fotoğraflarının en son 30 ay içinde güncellenmesi gerekiyor.
ÖSYM, sınav güvenliği konusunda hayata geçirdiği uygulamalara bir yenisini daha ekledi. ÖSYM'nin, uygulamaya koyduğu düzenlemeyle, Merkez'in yaptığı sınavlara başvuracak adayların fotoğraflarının son 30 ay içerisinde çekilmiş olması gerekiyor.
Düzenlemeye göre, son 30 ay içerisinde ÖSYM tarafından yapılan bir sınava bir başvuru merkezi aracılığıyla başvuran ve fotoğraf başvuru merkezi görevlisi tarafından çekilerek kayıtlarına alınan adaylar ile son 30 ay içerisinde herhangi bir nedenle başvuru merkezinden fotoğraf güncellemesi gerçekleştiren adayların, ÖSYM kayıtlarındaki fotoğrafları geçerli kabul edilecek. Bunun dışındaki adayların, başvuru merkezleri aracılığıyla fotoğraflarını güncellemesi gerekiyor. Fotoğrafın, adayın kolaylıkla tanınmasını sagˆlayacak şekilde cepheden ve yüzü açık olarak çekilmesi ve sınav günü adayı tanımada önemli rol oynayacak, fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmaması gerekiyor. Düzenleme ilk kez ÖSYS süreciyle hayata geçirilecek.
'FOTOĞRAF KONUSUNDA ÇOK HASSASIZ'
ÖSYM Başkanı Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldikleri günden beri en önemli gündem maddelerinin sınav güvenliği olduğunu belirtti. Aldıkları sınav güvenlik tedbirlerinin, pek çok kötü kullanımı sona erdirdiğini anlatan Demir, "Başkasının yerine sınava girme girişimi bir miktar öne çıkıyor gibi oldu. Onu engellemek için fotoğraf üzerinde çok hassas davranıyoruz" dedi.
ÖSYS sürecinde öncelikle adayların başvurularını okullarında yapmasını sağlamaya çalıştıklarını anlatan Demir, başka bir yerde başvuranların fotoğraflarının ise sadece ÖSYM görevlilerinin çalıştığı sınav koordinatörlüklerinde çekilmesini istediklerini söyledi. Adaylarının fotoğraflarının değişmemesi konusunda bir hassasiyetleri bulunduğunu dile getiren Demir, "Bir aday eğer bizim sistemdeki fotoğrafının değişmesini istiyorsa onun için ÖSYM'ye başvuracak, onun gerekçelerini bize anlatacak, bizim iznimiz doğrultusunda bunu yapacak. Kontrol dışında bir fotoğraf değişiminin olmasını istemiyoruz. Bu yine bizim sınav güvenliğini iyileştirici çalışmalarımızdan bir tanesi" ifadelerini kullandı.
'PEK ÇOK KÖTÜ KULLANIMI DURDURDUK'
Sınav güvenliğinin temel hedefleri olduğunu vurgulayan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her adaya farklı soru kitapçığından, her salonda ve bina girişlerinde kamerayla kayıt altına alma, elektromekanik kilit dediğimiz evrağın matbaa çıkışından kilitlenip sınav günü açılıncaya kadar izlenmesi ve sadece ÖSYM'den gidecek sinyalle açılabilmesini sağlayan sistem dahil olmak üzere 30'a yakın tedbir sayesinde pek çok kötü kullanımı durdurmuş durumdayız. Hedefimiz sadece ve sadece hak ve adalet ölçüsüne göre sınav yapmak. Yani adayların bilgileri doğrultusunda ölçümlerini sağlamak. Bunun için elimizden gelen bütün tedbirleri alıyoruz. Çok şükür iyi bir noktaya geldik." YGS gibi sınavlarda yaklaşık 2 milyon adayın sınava girdiğini ve bunların farklı karakterleri olduğunu söyleyen Demir, halen bazı adayların sınavlara kol saatleri ve cep telefonlarıyla girmek istediğini ifade etti. Bu kişilerin tespit edildiğini ve sınavlarının iptal edildiğini aktaran Demir, adayların böyle bir girişimde bulunmalarını istemediklerini ifade etti. Yine sınav güvenliği açısından kişinin sınava girerken nüfus cüzdanının veya süresi geçerli pasaportunu ile sınava giriş belgelerini yanlarında bulundurmasını istediklerini belirten Demir, bu konuda ısrarcı olduklarının altını çizdi.
'ASIL OLAN BİZİM KAYITLARIMIZ'
Bazı adayların sınav belgelerini değiştirdiğini ve ailelerini yanlış yönlendirdiğini anlatan Demir, şunları kaydetti: "Adayların belgeleri değiştirme gibi kabul edemeyeceğimiz bazı davranışları olduğunu görüyoruz. Bu nedenle bilişim grubundaki arkadaşlarımızın çalışmasıyla bir sonuç belgesi doğrulama sistemi gerçekleştirdik. Şu anda ÖSYM sisteminden alınmış bir belgenin altında belge doğrulama kodu diye bir kod var. Bu belgedeki TC kimlik numarasıyla bu kod, ÖSYM'nin sonuç doğrulama sistemine girildiğinde bu belgenin aynısının burada görülebilmesi gerekir. Eğer bir farklılık varsa asıl olan bizim kayıtlarımızdakidir. Bu tür kötü kullanımları neredeyse yüzde 100'e varan bir durdurma işlevi gördü. Son derece başarılı oldu. Bu bizi de mutlu ediyor."
Kılavuza göre, YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe testi, Sosyal Bilimler testi, Temel Matematik testi ve Fen Bilimleri testi yer alacak. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumlu olacak. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru sorulacak.
MEZUN ADAYLAR BAŞVURULARINI ÖSYM SINAV
KOORDİNATÖRLÜKLERİNDEN YAPACAK
Sınava meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adaylar hariç, ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlar ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların girmeleri zorunlu olacak. Mezun durumda olan adaylardan ilk defa ÖSYS'ye başvuru yapacak olanlar başvurularını, sadece ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden yapacaklar. Bu adayların eğitim bilgileri, yanlarında bulunduracakları diploma veya mezuniyet belgelerine uygun olarak başvuru görevlisi tarafından sisteme kaydedilecek ve ilgili diploma/mezuniyet belgesinin onaylı bir örneği bu görevli tarafından alınacak.
BAŞVURUNUN TAMAMLANMASI İÇİN "BAŞVURU İŞLEMİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI" AÇIKLAMASININ GÖRÜLMESİ GEREKECEK
Başvuru formunda "YGS'ye girmek istiyorum" seçeneğini işaretleyenler 40 TL'yi, "Sınavsız geçiş hakkım var, YGS'ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum" seçeneğini işaretleyenler ise 10 TL'yi kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine yatıracaklar. Başvurunun tamamlanması için "Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı" açıklamasının mutlaka görülmesi ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün, yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerekecek. Yurt dışında bulunan adaylardan sınav ücretini döviz olarak bankaya yatıranlar, bireysel başvuru hakları olsa bile, İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapamayacaklar.
Adayların ÖSYS başvurularının alınması ile ilgili çalışmalar tamamlanmıştır. Başvuru esnasında adayların herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için başvuru sistemi, başvuru merkezlerine test amaçlı açılmış, başvuru merkezleri sistem üzerindeki kontrol işlemlerini yapmışlardır. Adayların, başvuru merkezlerinde oluşabilecek yoğunluğu dikkate alarak, başvuru işlemlerini başvuru süresinin son günlerine bırakmamaları önemle hatırlatılır.
ENGELLİLER İÇİN YGS PUANI 100
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, özel yetenek sınavını kazanıp herhangi bir programa yerleşemeyen engelli öğrenciler için YGS taban puanını 100'e indirdiklerini açıkladı. Çetinsaya, ikinci öğretimdeki yüksek lisans sorununun aşıldığını ve alınan karar gereği artık ikinci öğretimde de tezli tezsiz yüksek lisans yapılabileceğini söyledi
LYS
- 180 ve üzerinde puan alan adayların sayısı ne kadar 2018?
- 2012-ÖSYS LYS Soruları ve Cevapları!
- 2013 LYS Soru ve Cevapları Tıkla-İndir!
- 2013 LYS Soruları Ve Cevap Anahtarı
- 2013-ÖSYS LYS Soru Kitapçıkları ve Cevap Anahtarları
- 2014 LYS Fizik Kimya Biyoloji Soru ve Cevapları
- 2014 LYS Sınav Soruları ve Cevapları Tıkla İNDİR!
- 2017 Lisans Yerleştirme Sınavları Başvuru Bilgileri
- 2017 LYS başvuru formu nereden alınacak?
- 2017 LYS Başvuruları Nasıl Yapılacak?
- 2017 LYS Başvuruları Ne Zaman Başlıyor?
- 2017 LYS Başvuruları Ne Zaman Bitiyor? ÖSYM 2017 LYS
- 2017 LYS Başvuruları Ne Zaman Sona Eriyor?
- 2017 LYS Edebiyat Soruları ve Cevapları Tıklayın!
- 2017 LYS Kamu Spotu Yayımlandı
- 2017 LYS Ne Zaman Yapılacak?
- 2017 LYS ÖSYS Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?
- 2017 LYS Sayısal Bilgileri Açıklandı mı?
- 2017 LYS Sınav Başvuruları Nasıl ve Nereye Yapılacak?
- 2017 LYS Sınav Giriş Belgesi İNDİR!
- 2017 LYS Sınav Giriş Yerleri Tıkla Öğren!
- 2017 LYS Sınav Tarihi ve Saati Belli Oldu
- 2017 LYS Sınav Tarihleri - LYS 2017 Sınav Takvimi
- 2017 LYS Sınav Tarihleri Açıklandı mı?
- 2017 LYS Sınavı Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?
- 2017 LYS Sınavı Nasıl Geçti?
- 2017 LYS sınavı zorluk derecesi nasıl olacak?
- 2017 LYS Sonuçları ve Sayısal Bilgileri Öğrenmek için Tıkla!
- 2017 LYS Sosyal Bilimler Soruları ve Cevapları İNDİR!
- 2017 LYS Şampiyonu nereden çıktı?