2018 LYS Başvuru için Gereken Belgeler



2018 LYS Başvuru Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2018 LYS Başvuru İşlemlerini Yapmak için Tıklayınız

2018 LYS Sınav tarihleri ne zaman? 2018 LYS Sınav başvuru tarihi Nisan 2018 tarihleri arasında yapılacak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS 2018) kapsamında Mart 2018 tarihinde Merkezimiz tarafından yapılan 2018 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS 2018) sonuçlarına göre YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS 2018) başvuru yapabileceklerdir.

LYS’lere girme hakkı kazanan adaylardan,2018 LYS’lere başvuru yapmak isteyenlerin, Nisan 2018 tarihleri arasında LYS 2018 başvurularını yapmaları gerekmektedir. Başvuru süresi uzatılmayacaktır.

2018 LYS’ler için ayrı bir kılavuz bulunmamaktadır. 2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS 2018) Kılavuzu,2018 LYS’ler de dâhil, ÖSYS Sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsamaktadır. Adaylar, başvuru yapmadan önce bu kılavuzu dikkatle incelemelidir.

2018 LYS Başvurusu Nereye Yapılacak?

2018 LYS başvuruları İnternet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden (ais.osym.gov.tr ) ya da herhangi bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapılabilecektir. Başvurusunu Başvuru Merkezi aracılığıyla yapan adaylar 5,00 TL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyeceklerdir.

LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler.

2018 LYS başvuruları ile sınav ücreti bilgileri ÖSYS Kılavuzunda yer almaktadır. Adaylar; tüm PTT işyerlerinden, Akbank, T. Halk Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomisi Bankası ve DenizBank’ın tüm şubeleri ile İnternet bankacılığı aracılığıyla sınav ücretini yatırabileceklerdir. Adaylar, sınav ücretini ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanındankredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilirler.

*** 2018 LYS Başvuru Ücreti Online Ödeme İşlemi Yapmak için Buraya Tıklayınız

2018 LYS başvuruları için adayların yapmaları gereken işlemler şunlardır:

1) Hangi LYS’lere girmek istediklerine karar vermek (Adayların LYS’lerin tamamına katılarak kendileri için tüm LYS puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaları önerilir.)

2) Sınav ücretini yatırmak (Sınav ücreti adayın girmek istediği her bir LYS için 35.00 TL’dir. Sınav ücretini yatırmak başvuru için yeterli değildir, başvurunun tamamlanmasını sağlamaz.)

3) İnternet veya bir Başvuru Merkezi aracılığı ile başvurularını yapmak (Sınav ücreti yatırıldıktan sonra başvuru işlemi bireysel olarak İnternet aracılığıyla aday işlemleri sisteminden (ais.osym.gov.tr ) ya da bir başvuru merkezinden tamamlanmalıdır).

4) Başvuru tamamlandıktan sonra başvuru süresi içinde başvuru bilgilerini ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden mutlaka kontrol etmek, başvuru bilgilerinin yazıcıdan bir dökümünü edinerek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklamak

LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacaktır. Adaylar, girmek istedikleri LYS’lerin hepsine aynı merkezde gireceklerdir.

Başvuru işleminden önce bankaya sınav ücretinin yatırılmış olması gerekir. Başvuru işlemleri sırasında aday hangi LYS’lere gireceğini bildirecektir. Yeni açılacak programlar, puan türlerinde oluşabilecek değişiklikler (*) vb. durumlar nedeniyle farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların 2018-LYS’lerin tamamında sınava girmeleri yararlarına olacaktır.

* Turizm Fakültelerinin YGS puanı ile öğrenci alan Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunları (M.T.O.K.) programlarına,2018-ÖSYS’de Yükseköğretim Kurulu kararı gereğince LYS puanları ile öğrenci alınacaktır.

Adayların hangi LYS’lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvurularını yapmaları gerekmektedir. Başvurusunu İnternet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, “Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı.” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerektiği konularında önemle uyarılmaktadır. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu değildir. Adaylar başvuru sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır.

İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvurularını bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacaktır.

Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru yapan adaylar, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde yer alan ONAY KODUNU görevliye bildirecekler ve görevli onay kodunu sisteme girdikten sonra başvuru tamamlanacaktır. Onay kodu girilmeyen başvurular tamamlanmayacağı için geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir.

Adaylar, bireysel olarak İnternet aracılığıyla veya bir başvuru merkezi aracılığıyla sınava başvuru işlemini tamamladıktan sonra LYS başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmelidir.

ÖSYM-ÖSYS BAŞVURU KILAVUZUNU İNDİR

2018 ÖSYS - LYS BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

Adaylar, Millî eğitim Bakanlığı öğretim programlarından sorumlu olacak

Kılavuza göre, YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe testi, Sosyal Bilimler testi, Temel Matematik testi ve Fen Bilimleri testi yer alacak.

Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumlu olacak. YGS’de Türkçe’den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru sorulacak.

LYS’de ise adaylara matematik sınavında (LYS-1) matematikten 50, geometriden 30; fen bilimleri sınavında (LYS-2) fizikten 30, kimyadan 30, biyolojiden 30, edebiyat-coğrafya sınavında (LYS-3) Türk dili ve edebiyatından 56, coğrafya-1’den 24, sosyal bilimler sınavında (LYS-4) tarihten 44, coğrafya-2’den 14, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testinde ise 32 soru bulunacak.

Yabancı dil sınavında da adaylara (LYS-5) 80 soru sorulacak.

Kimler başvurabilecek

ÖSYS’ye, sınavsız geçiş dahil 2017-2018 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açıköğretim lisesi) son sınıfında okuyan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar, ortaöğretimlerini yabancı ülkelerden yapanlardan durumları bu belirtilenlere uyanlar başvurabilecek.

YGS’ye girmeden sadece sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen adaylar da başvurularını kılavuzda belirtildiği şekilde yapmak zorunda olacaklar.

Durumları bu şartlara uyan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da ÖSYS’ye başvurabilecek. Ancak bu adaylar ÖSYS yükseköğretim programları tercih süresinin son gününe kadar TC uyruğuna geçmedikleri takdirde, 2017-ÖSYSYükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alacak yükseköğretim kontenjanlarına yerleştirilemeyecek.

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin 5203 sayılı Kanun ve Türk Vatandaşlığı Kanunu ile saklı tutulan hakların kullanılmasına ilişkin belge sahibi olmaları durumunda, ÖSYS’ye başvurabilecek. Bu adaylar, kontenjan kılavuzunda yer alacak yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı kazanmaları durumunda yerleştirilecek.

Meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adayların haricinde, tüm yükseköğretim programlarına girmek isteyenlerin 2018-YGS’ye girme zorunluluğu bulunuyor.

Başvuru, ücret yatırılmadan yapılmayacak

Ortaöğretim kurumu müdürlükleri ve ÖSYM sınav merkezi koordinatörlükleri başvuru merkezi olarak görev yapacak. Ancak aynı adreste birden çok ortaöğretim okulunun bulunduğu durumlarda, bu okulların hepsine hizmet veren bir başvuru merkezi bulunacak.

Henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylar başvurularını okullarının bağlı olduğu başvuru merkezine yapacaklar ancak burası çalışır durumda değilse okul müdürü, adayları bir başvuru merkezine yönlendirecek. Bir ortaöğretim kurumundan mezun durumdaki adaylardan ilk kez ÖSYS’ye başvuran adaylar, başvurularını sadece ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden yapabilecek. Bu adaylar, diğer başvuru merkezlerinden başvuru yapamayacak. Bu adayların, diploma/mezuniyet belgelerinin onaylı bir örneğini başvuru görevlisine teslim etmeleri gerekiyor.

Mezun olmamış adaylarla mezun durumundaki adaylardan önceki yıllarda ÖSYS’ye başvurusu olan ve merkez kayıtlarda geçerli bir fotoğrafı bulunmayan adaylar, başvurularını bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklar.

Bir ortaöğretim kurumundan henüz mezun olmamış adaylarla mezun durumdaki adaylardan önceki yıllarda ÖSYS’ye başvurusu olan ve kayıtlarda geçerli bir fotoğrafı bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla veya diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklar.

Başvurusunu bir başvuru merkezinde yapması gereken adaylardan, başvuruların yapılabileceği tarihler arasında sürekli zorunlu askerlik görevini yerine getiren, yurt dışında bulunan, sürekli ve ağır hastalık ya da tutukluluk, hükümlülük gibi nedenlerle başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayan adaylar, durumlarının belgelemek şartıyla başvurularını posta yoluyla yapacak.

Başvurusunu bir başvuru merkezinden yapan adayların Aday Başvuru Formu’nu doldurması gerekiyor. Son sınıf düzeyindeki adaylar, bu formu doldurduktan sonra okudukları okulun bir yetkilisine onaylatacak.

Başvuru işlemini yaptıracak adayın, başvuru merkezine gelmeden önce sınav ya da sınavsız geçiş ücretini bankaya yatırdıktan sonra kılavuzda belirtildiği şekilde başvurusunu tamamlaması gerekiyor.

İstanbul’u sınav merkezi olarak seçeceklere uyarı

YGS’de sadece sınavsız geçişe başvuran adaylar, sınav merkezi tercihinde bulunmayacak. Sınav merkezi tercih alanına adayın okulunun bulunduğu veya adresinde yer alan merkez, sınav merkezi olarak yazılacak.

Tercih olarak seçilebilecek sınav merkezleri de sistem tarafından, adayın okulunun bulunduğu veya adresinde yer alan merkeze en yakın sınav merkezlerinden biri olarak sınırlandırıldı. Adaylar tercih alanına sadece sistemce izin verilen sınav merkezlerinden biri yazılabilecek.

İstanbul’da sınava girmek isteyen aday sayısının İstanbul’daki binaların kapasitesinden çok fazla olacağı öngörüsüyle İstanbul’da sınava girme tercihlerine bazı sınırlamalar getirildi. Buna göre, adres ili ve okul ilinin ikisi de İstanbul olan adaylar, İstanbul’daki bölgelerden istediklerini, sınav merkezi olarak birinci ve ikinci tercihlerinde gösterebilecekler. Adres ili ve okul ilinden yalnız biri İstanbul olan adaylar, sınav merkezi tercihlerinden sadece birini İstanbul’daki bölgelerden yapabilecekler. Adres ili ve okul ilinin ikisi de İstanbul olmayan adaylar İstanbul’da sınava girme tercihi yapamayacaklar.

Sınava yurt içinden başvuranlar, YGS’ye girerlerse 40 lira, sınavsız geçişi tercih ederlerse 10 lirayı, kılavuzda belirtilen bankalara elden ya da internet aracılığıyla yatırabilecek.
Hanci.org sizlere daha iyi hizmet sunmak için çerezleri kullanıyor.
Hanci.org sitesini kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş olacaksınız.
Detaylı bilgi almak için Gizlilik ve Çerez Politikası metnimizi inceleyebilirsiniz.